Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R.BRECELY: #Sieť je zrelá na krízový manažment. Ale môže prekvapiť

Roman Brecely, predseda strany #Sieť Foto: Tablet.TV

Za silnú stránku #Siete považuje R. Brecely kvalitne vypracovaný program a vybudované regionálne štruktúry. Povedal to v diskusii na Tablet.tv.

Bratislava 25. októbra (Teraz.sk) – Strana #Sieť prešla za dva roky svojej existencie mimoriadne turbulentným vývojom a aktuálne je zrelá na krízový manažment. Má však vypracovaný kvalitný program a vybudované regionálne štruktúry. „Dajú sa aplikovať všetky mechanizmy krízového manažmentu a ak to budeme robiť rozumne a pragmaticky, podľa mňa môže prísť iba k príjemnému prekvapeniu,“ povedal v diskusii na Tablet.tv exminister dopravy, predseda #Siete Roman Brecely.

Strana má v parlamente dvoch svojich zástupcov a podľa Brecelyho bude podporovať vládny program, pôvodné úvahy o možnej integrácii s Mostom – Híd však už nepovažuje za realistické. „#Sieť je strana, bez ktorej by táto vládna koalícia nikdy nevznikla, podieľali sme sa na príprave a následne realizácii programového vyhlásenia vlády. Dobrým príkladom je hlasovanie o protischránkovom zákone, ktorý bol vlajkovou loďou #Siete. Bola to naša podmienka pre to, aby sme išli do tejto vlády. Aj v takejto vláde sa dajú veci realizovať, z opozičných lavíc je to ďaleko komplikovanejšie,“ upozornil Brecely. Podpora vládneho programu však podľa neho automaticky neznamená napríklad podporu členom vlády v prípade ich odvolávania v parlamente.

„Programové vyhlásenie vlády a veci s ním spojené, sú veci, s ktorými sme sa identifikovali a ktoré budeme podporovať. Samozrejme, pokiaľ ide o kauzy alebo vyslovovanie nedôvery ministrom, tam to nechávam na vedomie a svedomie poslancov. Samozrejme, budeme to spolu preberať, ale nemôžem ich nútiť, aby hlasovali proti svojmu svedomiu,“ zdôraznil predseda #Siete. Dodal, že koordinácia s dvojicou poslancov je jednoduchá a nie je problém kedykoľvek sa poradiť.



#Sieť v NR SR zastupuje Alena Bašistová a Radoslav Procházka, ktorý je však zároveň kandidátom na post sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. V prípade, že by tento post obsadil, z Národnej rady odíde. „Pre mňa je to v tejto chvíli hypotetická otázka. Všetky domáce inštancie odobrili kandidatúru Rada Procházku, teraz je to na Luxemburgu, či ho prijmú. Do toho času je to stále poslanec #Siete, ja s ním stále počítam ako s poslancom,“ reaguje Brecely.

Náhradníčkou za Procházku je Zuzana Zimenová, ktorá krátko po voľbách avizovala, že nechce v parlamente reprezentovať #Sieť ako vládnu stranu. Ako sa zachová v prípade, že predsa len nastúpi do NR SR, podľa Brecelyho ukáže budúcnosť. „Posledné jej vyjadrenia boli, že chce byť nezávislá. Neviem, či sa medzitým posunula. Dnes pracuje ako poradkyňa pre ministra školstva. Nechajme na ňu, ako sa rozhodne,“ povedal predseda #Siete.

Situácia v #Sieti


Dodal, že miera sklamania a dezilúzie v #Sieti je pomerne veľká, strana prišla o časť členskej základne a množstvo voličov. „Tiež som bol v situácii, že som rozmýšľal, že to už nechám tak. Ale na sneme som bol zvolený za predsedu #Siete aj s určitým nadšením a elánom, asi by som sklamal všetkých tých ľudí, ktorí mi ako krízovému manažérovi dali svoju dôveru,“ povedal. „A je to naozaj strana, ktorá je dnes zrelá na krízový manažment. Či už z hľadiska finančnej situácie alebo personálnej stránky,“ dodal.

Jedným z nutných krokov je podľa Brecelyho personálny audit. „Musíte vedieť, kto vám vlastne v #Sieti ostal. Akí sú tam ľudia, či sú ochotní pracovať. Čo ma napĺňa určitou nádejou a dobrým pocitom je, že dostávam množstvo mailov a telefonátov. Znamená to, že sú ľudia vonku, chceli by pracovať,“ poznamenal. „Myslím si, že dvojročné budovanie regionálnych štruktúr môže dnes priniesť svoje ovocie. V priebehu najbližšieho mesiaca si musím spraviť v rámci personálneho auditu „povinnú jazdu“ po Slovensku a stretnúť sa s tými, ktorí sa chcú stretnúť,“ vysvetľuje.

Brecely tvrdí, že má pomerne široké skúsenosti s riešením finančného obrazu firiem, chce ich aplikovať aj v politike. „Pustil som sa aj do zlepšenia finančného obrazu #Siete. Dnes ideme v určitom krízovom režime, cestou škrtania nákladov a hlavne riešenia záväzkov tak, aby sme sa nedajbože nedostali do konkurzu alebo nejako inak neohrozili činnosť strany,“ povedal.

„Aj keď máme iba dvojročnú históriu, máme už určitú tradíciu v tom, že výsledkom volebnej kampane bol veľmi slušný program. Dnes môže byť pre nás veľmi dobrou inšpiráciou a motiváciou pre formulovanie nových vízií. Výsledky našich pracovných skupín máme stále k dispozícii,“ reaguje na otázku ohľadom politickej agendy #Siete. „Nie som netrpezlivý, v tejto chvíli máme relatívne dosť času,“ dodáva.

Župné voľby


#Sieť sa však podľa Brecelyho bude chcieť znovu zapojiť do politickej súťaže už v budúcoročných voľbách do Vyšších územných celkov. „Bolo by chybou nevyužiť regionálne štruktúry, ktoré máme. Podľa toho, ako budú funkčné, ich zapojíme do regionálnych volieb. Nemám veľké ambície, v tejto chvíli sa budeme usilovať o čo najviac župných poslancov, možno postavíme aj jedného – dvoch kandidátov na županov. Nakoniec, nazývali sme sa aj Strana regiónov,“ povedal s tým, že prípadné volebné koalície budú riešiť prípad od prípadu.

Bratislavský obchvat


Brecely krátko komentoval aj aktuálny začiatok výstavby bratislavského obchvatu, ktorý ako minister sám pripravoval. „Som nesmierne rád, že tento projekt uzrie svetlo sveta. Bola to jedna z prvých výziev hneď, ako som nastúpil na rezort,“ povedal. „Mal som kopu bezsenných nocí. Je to jeden z najväčších infraštrukturálnych európskych projektov financovaných prostredníctvom PPP. Je to projekt, ktorý tu mal byť už dávno. Významnou mierou prispeje k zlepšeniu dopravnej situácie v Bratislave,“ konštatoval. „Samozrejme, je to iba začiatok. My sme mali pripravený aj ďalší koncept, hneď rozbehnutí realizácie tohto projektu pokračovať výberom poradcu na ďalšiu časť „déštvorky“, tunelom popod Karpaty,“ dodal.

Veľké rozdiely v smerovaní ministerstva dopravy pod svojim vedením a aktuálne pod vedením nominanta Mosta – Híd Árpáda Érseka nevidí. „Nevnímam, že by sa to nejako významne zmenilo, pán Értsék bol súčasťou tímu od začiatku. Nevidím tam nejaké rozdiely, možno trošku váhajú s obchvatom Prešova. Ale to je bežný štandard,“ uzavrel Brecely.