Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Podnikateľ Igor Š., ktorý zmenil výzor a bol na úteku, ide do väzby

Na snímke neprávoplatne odsúdeného breznianskeho podnikateľa Igora Š. (druhý vpravo), ktorý figuroval v kauze vraždy Jána Kubašiaka z Polomky, privádzajú na Okresný súd v Banskej Bystrici 11. decembra 2018. Igora Š., ktorý bol tri roky na úteku, zatkla polícia v pondelok (10. 12.) v okrese Rimavská Sobota. Foto: TASR - Lenka Krošláková

Nepomohli mu ani návrhy jeho obhajcu, aby väzbu riešili monitorovacím náramkom. Kauciu neponúkal. Voči uzneseniu sudcu o vzatí do väzby podal Igor Š. sťažnosť.

Banská Bystrica 11. decembra (TASR) - Neprávoplatne odsúdený brezniansky podnikateľ Igor Š., ktorý figuroval v kauze vraždy Jána Kubašiaka z Polomky, ide do väzby. Rozhodol o tom v utorok sudca Okresného súdu (OS) v Banskej Bystrici. Igora Š., ktorý bol tri roky na úteku, zatkla polícia v pondelok (10. 12.) v okrese Rimavská Sobota.

Nepomohli mu ani návrhy jeho obhajcu, aby väzbu riešili monitorovacím náramkom. Kauciu neponúkal. Voči uzneseniu sudcu o vzatí do väzby podal Igor Š. sťažnosť.

"Obžalovaný bol na úteku tri roky, vedel o tom, že je trestne stíhaný, že je voči nemu vedené súdne konanie, zásielky nepreberal, on sám si založil zákonné dôvody útekovej väzby, preto je opodstatnená," konštatoval po hodinovom rozhodovaní prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Alexander Bíró. Ako dodal, Igor Š. dobre vedel, že posledný právoplatný rozsudok bol zrušený, no on naďalej zostával na úteku.

"Vy by ste sa neskrývali, keby ste boli nevinní?" reagoval pre médiá počas eskortovania do väzby samotný Igor Š. Bol na nepoznanie zmenený na rozdiel od minulosti. Teraz mal čierne vlasy a čiernu bradu. Tri roky sa skrýval na Slovensku a prezradil, že žil v troch lokalitách pod falošným menom. Ľudia, s ktorými sa stýkal, ho poznali iba pod falošným menom. Doklady nemal. Ako konštatoval jeho obhajca Ondrej Zachar, je v zlom zdravotnom stave, má fyzické problémy.

"Keď sa niekto cíti nevinný a je odsúdený za niečo, čo nespáchal, tak sa bráni všetkými možnými prostriedkami. To bol jeho obranný reflex, že sa začal skrývať," zdôraznil Zachar.

"Najvyšší súd (NS) SR jednoznačne vo svojom zrušujúcom rozhodnutí uviedol, že zatykač nie je potrebný. Bol zrušený, následne bol na neho vydaný nový zatykač, ktorý podľa nášho názoru nemá oporu v zákone," poznamenal Zachar.

Ako informovala polícia, Igor Š. prišiel v pondelok na obvodné oddelenie vo Veľkom Blhu v okrese Rimavská Sobota, kde sa predstavil ako "Hazucha" a žiadal vydať potvrdenie o strate dokladov. Vtedy ho zatkli. Informáciami o jeho možnom pobyte údajne disponovali ešte pred zadržaním, operatívne ich preverovali a vyhodnocovali.

Igor Š. bol v policajnom pátraní od novembra 2015, keď nenastúpil do väzenia po tom, ako mu odvolací Krajský súd v Banskej Bystrici ešte 29. októbra 2015 potvrdil za zločiny lúpeže, ktorú si mal objednať, a vydierania rodiny Kubašiakovcov osem rokov väzenia so stredným stupňom stráženia. Potrestal ho aj peňažným trestom vo výške 35.000 eur. Bol právoplatne odsúdený.

Hoci sa zdalo, že celá kauza brutálnej vraždy z roku 2006 sa definitívne skončila, v máji tohto roku sa opäť vrátila na OS v Banskej Bystrici. Igor Š. totiž podal dovolanie na NS SR a senát pod vedením Štefana Harabina vrátil kauzu späť OS na nové rozhodnutie.

V decembri 2017, v čase, keď po rozhodnutí NS SR bol na neho zrušený európsky zatýkací rozkaz, vydaný preto, že nenastúpil do väzenia, po desiatich dňoch od zrušenia ho 21. decembra 2017 súd vydal znova.

OS napokon potvrdil svoj pôvodný rozsudok, voči ktorému sa neprávoplatne odsúdený odvolal. Krajský súd v Banskej Bystrici do týchto dní o odvolaní zatiaľ nerozhodol.