Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: Digitálna koalícia sa rozšírila na 37 členov

Na snímke zľava predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Orange Slovensko Pavol Lančarič, prezident Konfederácie odborových zväzov SR Jozef Kollár, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu a predseda predstavenstva Digitálnej koalície Peter Pellegrini, prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska a predseda výkonného výboru Digitálnej koalície Mário Lelovský a generálny tajomník ministerstva školstva Mario Schrenkel počas tlačovej konferencie po skončení zasadnutia výkonného výboru Digitálnej koalície v Bratislave 8. februára 2018. Foto: TASR - Marko Erd

Do radov koalície sa rozhodli pristúpiť ďalšie subjekty z privátneho, verejného, neziskového a akademického sektora.

Bratislava 8. februára (TASR) - Digitálna koalícia sa rozšírila o ďalších 16 členov. Ich celkový počet je tak v súčasnosti 37. Vyplýva to z memoranda o vstupe nových členov, podpísaného vo štvrtok v Bratislave.

Do radov koalície sa rozhodli pristúpiť ďalšie subjekty z privátneho, verejného, neziskového a akademického sektora. Novými členmi sa stala napríklad Konfederácia odborových zväzov, spoločnosti Orange či Uber Slovensko. Členom sa stalo aj prvé mesto - Kežmarok.

Podľa podpredsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) je Digitálna koalícia vďaka veľkému zanieteniu jej účastníkov projekt s "raketovým štartom". "Za krátke obdobie od jej založenia sa podarilo zosieťovať a rýchlo zaktivizovať množstvo rozličných významných aktérov v oblasti IT, ktorí už priniesli reálne výsledky. Vyzdvihnem najmä IT Akadémiu, národný program vzdelávania pre 21. storočie, do ktorého je zapojených 33.000 žiakov, 3000 vysokoškolákov a 2100 pedagógov," priblížil.



"Je našou povinnosťou už dnes robiť všetky opatrenia, aby sme o desať - pätnásť rokov neoznamovali v médiách mesiac po mesiaci, že tá ktorá firma opúšťa našu krajinu, lebo tu nenachádza dostatok kvalifikovanej pracovnej sily a musí ísť do tretích krajín, kde tej sily je dostatok," doplnil Pellegrini.

Digitálna koalícia – Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky vznikla v septembri 2017 na základe iniciatívy Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a IT Asociácie Slovenska. Pri jej vzniku stálo 21 zakladajúcich členov. Mobilizuje organizácie a inštitúcie pre spoločný postup pri riešení nedostatku digitálnych zručností.

Jej členovia si stanovujú dobrovoľné záväzky na zlepšenie úrovne digitálnych zručností na Slovensku a následne spolupracujú na ich plnení. Spája partnerov zo štátneho, súkromného, neziskového a akademického sektora v úsilí pripraviť občanov Slovenska všetkých vekových kategórií na prácu a život v nastupujúcej digitálnej ekonomike. Členstvo v Digitálnej koalícii je pre každého člena dobrovoľné a bezplatné.