Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Smer-SD podporí zmrazovanie platov ústavných činiteľov

Na snímke Martin Glváč. Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanci mali pôvodne zmraziť platy v zrýchlenom režime cez samostatný zákon. Za skrátené konanie však hlasovalo iba 32 poslancov, väčšina koaličných a opozičných poslancov ho nepodporila.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Poslanecký klub Smer-SD podporí zmrazenie platov ústavných činiteľov. Oznámil to predseda klubu Martin Glváč s tým, že ide o jednotný názor klubu. Zmrazenie mienia presadiť pozmeňujúcim návrhom cez novelu zákona o dani z príjmov, ktorá je v parlamente v druhom čítaní. Má sa tiež pripraviť komplexné riešenie úpravy platov cez nový zákon. Poslanci Smeru-SD by chceli, aby ho podporila ústavná väčšina.

"Poslanecký klub sa zjednotil v názore na úpravu platových pomerov ústavných činiteľov. Klub Smer-SD sa dohodol, že podporí zmrazenie platov a bude sa zároveň uchádzať o podporu u koaličných partnerov aj opozície," uviedol na tlačovej konferencii Glváč. Riešením je podľa neho otvorenie zákona o dani z príjmov. "V rámci neho pozmeňujúcim návrhom navrhneme zmrazenie platov ústavných činiteľov," vysvetlil Glváč, podľa ktorého je klub jednotný a je v ňom poriadok.

Poslanci chcú presadiť zmrazovanie platov cez nepriamu novelu zákona o dani z príjmov. Rokovací poriadok NRSR síce nepriame novely v podstate zakazuje, ale za istých okolností ich pripúšťa. Hoci toto riešenie nie je úplne čisté, podľa poslanca Erika Tomáša je však teraz dôležitejšie, že platy zmrazia. "Forma môže byť diskutabilná, ale dôležitý je výsledok," uviedol Tomáš.

Glváč tiež informoval, že poslanci chcú zároveň čo najskôr predložiť návrh nového zákona, ktorý bude systémovo a komplexne upravovať platy ústavných činiteľov. "A odstráni tak dlhodobú deformáciu týchto platov, ale aj platov manažérov spoločností s majetkovou účasťou štátu," doplnil Glváč. Novú právnu úpravu by bolo podľa neho dobré prijať pred tým, ako rozhodne Ústavný súd o sťažnosti generálneho prokurátora v otázke platov. V hre je podľa Glváča aj návrh Antona Hrnka z SNS. "Videl som ho a bude to jedna z možností," doplnil.

Názor na zmrazovanie platov poslanci zmenili po tom, čo im premiér Robert Fico (Smer-SD) prisľúbil, že sa budú riešiť štátni funkcionári s najvyššími mzdami. "Keď sa chceme pozrieť do očí robotníkom, tak nemôžu mať štátni funkcionári 10.000 eur mesačne. Mesiace upozorňujeme, že to chceme riešiť systémovo. Potom sa vždy príde s návrhom na zmrazenie, preto sme povedali nie, takto to už ďalej nemôže byť. Premiér odkázal, že ide zákon riešiť, čiže je to víťazstvo oboch strán a môžeme radi zmeniť názor," objasnil poslanec Ľuboš Blaha.

Poslanci mali pôvodne zmraziť platy v zrýchlenom režime cez samostatný zákon. Za skrátené konanie však hlasovalo iba 32 poslancov, väčšina koaličných a opozičných poslancov ho nepodporila. Premiér potom odkázal, že zmrazenie je pre neho principiálna vec a ak poslanci nezmenia názor, je pripravený spojiť hlasovanie o platoch s dôverou vláde. To potom kritizovala SNS aj Most-Híd.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár napríklad povedal, že nie je najlepšie vydierať poslancov, vyzýval na rokovanie a prípravu systémového riešenia. Predseda SNS Andrej Danko pripustil zmrazenie platov cez nepriamu novelu, ale volá po systémovom riešení platov. Zdôraznil, že SNS má svoj návrh pripravený. Danko zároveň odmietol drastické zvyšovanie platov ústavných činiteľov.