Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Galka nezvolili za podpredsedu NRSR, ani Budaja za predsedu výboru

Ľubomír Galko, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Za Ľubomíra Galka sa postavilo 60 zákonodarcov, za Jána Budaja 45. Na zvolenie bolo potrebné získať viac ako 75 hlasov.

Bratislava 12. septembra (TASR/Teraz.sk) - Poslanci Národnej rady (NR) SR nezvolili Ľubomíra Galka (SaS) za podpredsedu parlamentu. Rozhodli o tom vo štvrtkovej tajnej voľbe, vyhlásili to v pléne po hlasovaní.

"Platí tu len hrubá sila, za ktorou stojí zášť, nenávisť a nedodržiavanie akýchkoľvek dohôd," povedal Galko s tým, že v parlamente neplatí žiadna politická kultúra. Dodal, že treba už len vydržať do volieb. Myslí si, že ľudia si urobia vlastný názor a dajú ho najavo vo voľbách.

Na otázku, či má istotu, že zaňho zahlasovali všetci členovia strany, odpovedal, že nikomu nevidí do hlavy. "Tým by som sa vôbec nezaoberal. Ak by koalícia zahlasovala, tak som zvolený," dodal. Za Ľubomíra Galka hlasovalo zo 139 prítomných 60 poslancov, 60 bolo proti, 16 sa zdržalo a tri lístky boli neplatné. Na zvolenie bolo potrebných viac ako 75 poslaneckých hlasov. Keďže bolo hlasovanie tajné, nie je možné zistiť, koľko hlasov mu poskytla koalícia, ale evidentne nezískal ani podporu celej opozície, keďže tá aj bez koaličných hlasov disponuje viac ako šesťdesiatimi poslancami.



Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová krátko pred voľbou pre TASR povedala, že Galko má podporu strany. Dodala, že v prípade jeho nezvolenia, čo sa napokon aj stalo, ho ponúknu opakovane v ďalšej voľbe. Poukázala na to, že miesto strane patrí na základe výsledkov volieb.

Galka nominovala na pozíciu SaS. Nahradiť mal Luciu Ďuriš Nicholsonovú, ktorá sa stala europoslankyňou.

Poslanci nezvolili za predsedu Ľudskoprávneho výboru J. Budaja





Poslanci vo štvrtok v tajnom hlasovaní volili aj nového predsedu parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny, keďže doterajšia predsedníčka Anna Verešová vystúpila z poslaneckého klubu OĽaNO. Nový kandidát OĽanO na túto funkciu, Ján Budaj, však pri hlasovaní v parlamente neuspel. Zo 139 prítomných poslancov zaň hlasovalo 45 poslancov, proti bolo 67 a zdržalo sa 22 zákonodarcov. Päť hlasovacích lístkov bolo neplatných.