Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Richard Sulík bude predsedom SaS ďalšie štyri roky

Na snímke predseda SaS Richard Sulík počas mimoriadneho kongresu strany Sloboda a Solidarita (SaS) vo Zvolene 7. septembra 2019. Foto: TASR

Lídrovi SaS sa síce funkčné obdobie končí v júni 2020, kongres ale zvolal s odôvodnením, že v strane sa množili úvahy o zmene lídra. O kandidatúre totiž uvažoval podpredseda strany Ľubomír Galko.

Zvolen 7. septembra (TASR) - Richarda Sulíka zvolili na sobotňajšom mimoriadnom kongrese strany Sloboda a Solidarita (SaS) vo Zvolene opätovne za jeho predsedu. Sulíkovi ako jedinému kandidátovi, dalo hlas 135 členov strany. Na kongrese sa zúčastnilo 145 z 213 členov SaS.

"Viac ako dve tretiny členov prišli a zahlasovali za mňa. Je to dôležitý signál," uviedol krátko po voľbách Sulík. Pred prítomnými novinármi a členmi strany deklaroval aj napriek neprítomnosti tretiny členov strany súdržnosť.

Lídrovi SaS sa síce funkčné obdobie končí v júni 2020, kongres ale zvolal s odôvodnením, že v strane sa množili úvahy o zmene lídra. O kandidatúre totiž uvažoval podpredseda strany Ľubomír Galko.



Šéf SaS uviedol, že stanovy strany umožňujú zvolať mimoriadny kongres a voliť predsedu aj skôr. "Keď sa ozvali hlasy, že niekto iný má záujem kandidovať, nepoznám demokratickejší spôsob, ako umožniť mu to," povedal Sulík pre TASR.

Do Zvolena ale neprišlo deväť poslancov NR SR za SaS, medzi nimi podpredsedovia strany Jana Kiššová, Ľubomír Galko či predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová a ďalších takmer 60 členov strany. Viacerí z nich ešte pred kongresom listom vyzvali Sulíka, aby kongres zrušil. Podľa nich jeho volebné obdobie končí až v polovici roku 2020 a všetci ho v predchádzajúcich voľbách podporili. Svojou neúčasťou chcú dať signál, že budú chrániť základné demokratické princípy v strane. Podľa Blahovej Sulík takto iba vyvolal napätie v strane, hazarduje s podporou voličov a navyše pre krátkosť času neumožnil ani to, aby sa niekto pripravil na kandidatúru na predsedu.

Na snímke predseda SaS Richard Sulík počas mimoriadneho kongresu strany Sloboda a Solidarita (SaS) vo Zvolene 7. septembra 2019.
Foto: TASR

Na snímke predseda SaS Richard Sulík s delegátmi počas mimoriadneho kongresu strany Sloboda a Solidarita (SaS) vo Zvolene 7. septembra 2019.
Foto: TASR

Na snímke na stole zostali menovky známych delegátov, ktorí neprišli na mimoriadny kongres strany Sloboda a Solidarita (SaS) vo Zvolene 7. septembra 2019.
Foto: TASR - Ján Krošlák


"Všetci členovia o kongrese vedeli včas a mali možnosť kandidovať, aj sa dostatočne prezentovať. Prečo ju nevyužili, je otázka na nich," reagoval ešte pred kongresom Sulík.

Kritici by mali byť minulosťou


Kritici zvnútra strany Sloboda a Solidarita by mali byť podľa predsedu Richarda Sulíka od dnešného mimoriadneho kongresu strany minulosťou. Podpora od asi dvoch tretín členov, ktorú na kongrese dostal, je podľa neho dobrým predpokladom na to, ísť do nadchádzajúcich parlamentných volieb a urobiť "silný výsledok".

"Dnešným dňom sú slová ako kritici, oponenti či vzbúrenci minulosťou," uviedol Sulík krátko po svojom zvolení. "Dnes urobíme hrubú čiaru, dnes sa strana zomkne a spoločne pôjde do volieb," dodal.

Podľa neho strana prvý raz zapojí aktívne do kampane všetkých kandidátov. Zvolenský mimoriadny kongres strany zároveň označil ako štart volebnej kampane SaS a seba označil ako volebného lídra.

Prieskumy verejnej mienky, v ktorých za posledné mesiace strana stráca, netreba podľa šéfa opozičnej strany preceňovať. "Dôležité bude to, čo uhráme 29. februára," zdôraznil. Do budúcnosti sa teší na spoluprácu s každým jedným členom strany. S tými, ktorí na kongres neprišli, sa chce rozprávať iba o tom, ako urobiť čo najlepší výsledok vo voľbách.

Sulík v súvislosti s neprítomnosťou tretiny členov SaS na kongrese uviedol, že je veľmi tolerantný voči iným názorom. Chápe aj to, že všetci nemôžu mať rovnaký názor.

Zazneli aj iné názory, ako predseda využil právo zvolať kongres, kde dal možnosť hlasovať o predsedovi. Ako silný odkaz pre všetkých označil to, že za jeho zotrvanie vo funkcii predsedu zahlasovali takmer všetci členovia, ktorí prišli na kongres. Podľa neho súperom strany SaS nie sú jeho členovia, ale Smer-SD, ktorého chcú po ďalších voľbách "odstaviť".

Ako po kongrese uviedol poslanec NR SR kandidujúci za SaS Martin Klus, je rád, že strana diskutuje vo vnútri. "Považujem to za dôležité aj preto, aby sme dnes vyslali signál, že sa nebudeme viac zaoberať vnútornými vecami a budeme sa venovať tomu, čo od nás očakáva občan, a to je víťazstvo vo voľbách," povedal. Neúčasť tretiny členov na kongrese považuje za ich právo prísť alebo neprísť na kongres.