Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Preverovanie sudcov cez NBÚ je v rozpore s Ústavou SR

NBÚ Foto: TASR

Schválená novela mala zmeniť pomery v justícii.

Košice 30. januára (TASR) – Novela Ústavy SR z roku 2014, ktorá zaviedla celoplošné preverovanie sudcov Národným bezpečnostným úradom (NBÚ), je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR.

Časť prijatého ústavného zákona je podľa ÚS v rozpore s "implicitným materiálnym jadrom Ústavy Slovenskej republiky", ktorého základ tvoria princípy demokratického a právneho štátu a medzi nimi aj princíp deľby moci a s ním súvisiaca nezávislosť súdnej moci. "Implicitnému materiálnemu jadru Ústavy Slovenskej republiky nemôžu odporovať ani ústavné zákony," deklaroval ÚS. Podľa stanoviska je ÚS oprávnený preskúmať prípadný rozpor noriem ústavného zákona s implicitným materiálnym jadrom Ústavy SR.

ÚS vidí rozpor s princípom deľby moci a nezávislosti súdnej moci v uplatnení previerok na už ustanovených sudcov. V prípade overovania predpokladov sudcovskej spôsobilosti u kandidátov na sudcov "v podobe a rozsahu, ako ho zaviedol ústavný zákon č. 161/2014 Z. z. a nadväzujúca zákonná úprava, ústavný súd identifikoval takýto zásah s intenzitou narúšajúcou materiálne jadro ústavy 'len' v rozsahu princípu deľby moci".

Schválená novela mala zmeniť pomery v justícii. Zaviedla, že všetci súčasní sudcovia aj kandidáti na tieto posty majú prejsť previerkami, pričom preverovanie má vykonávať NBÚ. Mnoho sudcov zmenu kritizovalo s tým, že informácie z previerok môžu byť voči nim zneužívané, novele vyčítalo retroaktivitu a ohrozenie nezávislosti súdnictva. Ústavnú zmenu po jej schválení napadla na ÚS vtedajšia predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková.