Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

EKOLOGICKÁ KATASTROFA: Vyliaty digestát začali ráno odčerpávať

Hasiči sa aktuálne snažia zabrániť uniknutému bioodpadu v katastri obce Čabradský Vrbovok v okrese Krupina, aby sa ďalej nerozlieval do miestneho potoka. Nebezpečné látky sa vo štvrtok rozliali v okolí odstavenej bioplynovej stanice v katastri obce po blízkych pozemkoch a do miestneho potoka. Foto: TASR - Jozef Poliak

Kal v šírke asi 10 - 20 metrov stekal po poruche bioplynovej stanice popri obývaných aj neobývaných domoch v dĺžke asi 300 metrov do malého prítoku miestneho potoka.

Bratislava 6. februára (TASR) -Digestát, ktorý vo štvrtok (6. 2.) vytiekol z bioplynovej stanice v Čabradskom Vrbovku v okrese Krupina, začínajú hasiči aktuálne odčerpávať z prítokového kanála, ústiaceho do tamojšieho potoka Vrbovka.

"V noci sme zabezpečovali veľkoobjemové fekálne vozy na odvoz bioodpadu. Materiál sa bude odvážať a ukladať na vytypované bezpečné miesto," povedal pre TASR vedúci zásahu hasičov Dušan Hancko. Odtiaľ sa zoberú vzorky a po vyhodnotení sa rozhodne o ďalšom naložení s odpadom.

Podľa Hancka únik tejto látky z uzatvoreného kanála, do ktorého stiekol z asi pol kilometra vzdialenej bioplynovej stanice, v noci nezaznamenali. "Na mieste v súčasnosti pracuje osem hasičov so štyrmi kusmi hasičskej techniky. Techniku na odčerpávanie odpadu a jeho prevoz zabezpečujú externé firmy," dodal.

Biologický odpad, ktorý môže ohroziť životné prostredie či spodné vody, vytiekol vo štvrtok okolo poludnia z poškodeného potrubia v tamojšej bioplynovej stanici v objeme asi 3000 kubických metrov (m3). Príčiny tejto nehody vyšetruje aktuálne polícia.



TASR prináša v tejto súvislosti výberovú chronológiu ekologických nehôd a katastrof na Slovensku od roku 2016.

3. februára 2020 - Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) podala trestné oznámenie za ohrozenie prevádzky Ústrednej čistiarne odpadových vôd v mestskej časti Vrakuňa, ku ktorému došlo vyliatím veľkého množstva ropných látok do kanalizácie. K znečisteniu prišlo v noci na 31. januára. Do kanalizácie sa dostal podľa odhadov BVS obsah niekoľkých sudov ropných látok, pravdepodobne motorové oleje.

29. júla 2019 - K masívnemu úhynu rýb došlo na rieke Hron v katastri obcí Polomka, Bacúch, Beňuš a Filipovo v okrese Brezno. Škody boli vyčíslené na 27.000 eur.

11. apríla 2019 - V bratislavskom lesoparku na Železnej studničke objavili 16 veľkých sudov s toxickým odpadom. Nebezpečné chemické látky sa dostali aj do pôdy.

6. apríla 2019 - Na hladine potoka Mlynica v katastri obce Štrba pod Tatrami spozorovali neznámu bielu látku, na mieste zasahovali hasiči. Zrejme išlo o splavené nečistoty z diaľnice, ktoré do potoka stiekli po daždi.

18. júla 2017 - Na Bančianskom tajchu v okrese Banská Štiavnica bol spozorovaný hromadný úhyn rýb a rakov a tiež znečistenie vody. Pôvodcu znečistenia a príčinu úhynu sa nepodarilo zistiť.

9. marca 2017 - Predčasne uzatvorená veľkokapacitná skládka komunálneho odpadu pri obci Veterná Poruba presakovala. Priesakové kvapaliny vytekali do miestneho potoka, odkiaľ sa dostávali do Váhu. Radnica Liptovského Mikuláša sa obávala, že pri uzatváraní skládky nebol dodržaný technologický postup.

13. apríla 2018 - Približne dvojkilometrový úsek rieky Kysuca v obci Podvysoká v okrese Čadca znečistil únik neznámej látky, čo zapríčinilo masový úhyn rýb.

11. mája 2017 - Hasiči likvidovali následky dopravnej nehody, ktorá sa stala na severnej diaľnici D1 medzi Liptovským Mikulášom a Ružomberkom. Mladý vodič kamióna narazil do dvoch nákladných vozidiel, pričom jedno z nich bola cisterna, z ktorej po zrážke uniklo do okolia približne 7000 litrov nafty. Časť z nej sa dažďovou kanalizáciou dostala až do Liptovskej Mary.

13. februára 2017 - Bratislavskí hasiči zasahovali v prístave vo Vlčom hrdle, kde bola nahlásená potápajúca sa loď. Následný prieskum ukázal, že išlo o remorkér ležiaci na dne rieky. Hasiči vykonali potrebné opatrenia na zabránenie ekologickej havárie.

30. januára 2016 - Bratislavskí hasiči zasahovali pri ekologickej havárii na malom Dunaji na Závodnej ulici v Bratislave, kde došlo k úhynu rýb.