Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

J. BROCKA: Návrh rozpočtu je nevyužitou príležitosťou

Julius Brocka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Opozičný poslanec za KDH dnes vystúpil v NR SR v rámci rozpravy k návrhu rozpočtu na rok 2016.

Bratislava 19. novembra (TASR) – Je v podstate jedno, čo úradníci napísali do rozpočtu. Súčasnú vládu totiž rozpočet nezaväzoval ani doteraz. Myslí si to opozičný poslanec za KDH Július Brocka, ktorý dnes vystúpil v NR SR v rámci rozpravy k návrhu rozpočtu na rok 2016.

"Takže aj tie na pohľad pekné čísla v rozpočte na nasledujúci rok z hľadiska konsolidácie sú naozaj len diplomovou prácou, ktorá sa niekomu môže páčiť," konštatoval Brocka. Návrh rozpočtu je podľa neho pritom skôr nevyužitou príležitosťou. A to preto, lebo Smer-SD má na viac, keďže má v parlamente väčšinu, ktorou môže ľahko prijať ktorýkoľvek zákon, ktorý je potrebný. A to či už z hľadiska ozdravovania verejných financií, alebo reformovania jednotlivých sektorov.

Brockovi však oponoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Podľa neho nie je pravdou, že súčasná vláda štát zadlžuje. "Pretože aj v tomto roku klesne verejný dlh takmer o 1 %," vyčíslil šéf rezortu financií. Je to síce podľa neho len odhad, skutočný výsledok bude poznať v apríli a úplne definitívny v októbri budúceho roka.

Pravdou však podľa Kažimíra je aj to, že tak ako od krízy začal prvýkrát klesať dlh v roku 2014, bude pokračovať v tomto trende aj v roku 2015. A návrh rozpočtu počíta s poklesom dlhu podľa ministra aj v roku 2016.