Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

BROCKA: Vláda otvára 2. pilier, lebo chce peniaze na sociálne balíky

Julius Brocka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vláde sa minuli zdroje na ich predvolebné populistické sľuby.

Bratislava 28. januára (TASR) - Vláda Roberta Fica sa rozhodla otvoriť 2. dôchodkový pilier, pretože potrebuje peniaze sporiteľov. Presvedčený je o tom poslanec z hnutia KDH a exminister práce Július Brocka. "Vláde sa minuli zdroje na ich predvolebné populistické sľuby a Fico veľmi dobre vie, že ak odíde z 2. piliera istá množina ľudí, ktorí sa aj s nasporenými prostriedkami vrátia do Sociálnej poisťovne (SP), o to menej bude potrebné dotovať SP a sú to prostriedky, ktoré môže on používať na sociálne balíky," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Brocka.

Podľa jeho slov je v súčasnosti v 2. pilieri takmer 1,5 milióna ľudí, ktorí si nasporili približne 6,5 miliardy eur. "Ak by sa Ficovi podarilo pri otvorení 2. piliera odtiaľ dostať 10 % prostriedkov alebo sporiteľov, tak je to rádovo 500 až 600 miliónov eur do SP," vyčíslil Brocka s tým, že poisťovňa má podľa tohtoročného rozpočtu dostať dotáciu zo štátneho rozpočtu vo výške jednej miliardy eur. "Ak tam ale prídu peniaze z 2. piliera, o to menej minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) bude musieť naliať do SP, a to je suma, s ktorou môže vláda nakladať," doplnil Brocka.



Ľudia zo strednej generácie, ako aj mladí ľudia by tak mali podľa exministra práce využiť šancu a vstúpiť do 2. piliera. "Ja odporúčam ľuďom, ktorí ešte nevstúpili do 2. piliera, aby tak urobili, a tým Robertovi Ficovi ukázali, že tomu lepšie rozumejú, lebo sa možno dožijeme toho, že dôchodky z 1. piliera budú pre všetkých rovnaké na nejakej minimálnej úrovni," priblížil Brocka s tým, že ak by mnohí ľudia vystúpili z 2. piliera, tak sa vzdajú nasporených prostriedkov v prospech dnešných dôchodcov. "A ja si neviem predstaviť, ako chce Fico zagarantovať týmto ľuďom dôchodky o 10 rokov, keď tu možno ani nebude," dodal Brocka.

Vláda otvorenie kapitalizačného piliera zdôvodnila tým, že je v ňom naďalej množstvo ľudí, pre ktorých takéto sporenie na dôchodok nie je výhodné. "Hovoríme možno o 350.000 ľuďoch, ktorí nemajú žiadny vymeriavací základ. Možno o 200.000 či 300.000 ľuďoch, kde ich príjmy sú na úrovni 500 až 600 eur. Takíto ľudia si v živote nenasporia v druhom pilieri. Rovnako hovoríme o kategórii ľudí vo vyššom veku, objektívne nemajú šancu si našetriť na dôchodok," uviedol dnes premiér Robert Fico s tým, že prijaté rozhodnutie považuje za správne. "Každý jeden, kto je v druhom pilieri, sa dozvie, akú má šancu na realizáciu svojho dôchodku cez druhý pilier, a bude môcť využiť jeho otvorenie, ktoré bude trvať tri mesiace, na to, aby tam zostal alebo nezostal. Ale ak tam zostane, preberá plnú zodpovednosť za to, že v budúcnosti bude mať menej, ako keby si dôchodok riešil iba cez Sociálnu poisťovňu," zdôraznil Fico.