Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister Sólymos ocenil prácu geológov

László Sólymos (na snímke) Foto: TASR/Michal Svítok

Medzi ocenenými sú pracovníci Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra, Ministerstva životného prostredia SR, akademickej pôdy, ako aj súkromného sektora.

Banská Štiavnica 8. septembra (TASR) - Minister životného prostredia László Sólymos dnes pri príležitosti osláv Dňa baníkov, hutníkov, geológov a naftárov v Banskej Štiavnici zdôraznil celospoločenský prínos geológie a udelil osem čestných uznaní a dva ďakovné listy za mimoriadne výsledky v tejto oblasti a dlhoročný prínos v starostlivosti o životné prostredie.

Medzi ocenenými sú pracovníci Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra, Ministerstva životného prostredia SR, akademickej pôdy, ako aj súkromného sektora. „Len neustále poznávanie a skúmanie nás posúva vpred. Výnimkou nie je ani geológia. A práve výskum geologického prostredia, nerastov, hornín, ale aj samotný inžiniersko-geologický prieskum si vyžaduje zodpovedný prístup, za ktorý patrí geológom moje poďakovanie,“ uviedol Sólymos.

Za uplynulých päť rokov urobil envirorezort geologické prieskumy v 140 lokalitách, ktoré sú environmentálnymi záťažami. Túto prácu vykonávali odborníci z oblasti geológie s dlhoročnými skúsenosťami. Úspešne už bolo sanovaných 19 rizikových lokalít. „S pomocou európskych peňazí pripravujeme ďalšie aktivity zamerané na environmentálne záťaže, na zabezpečenie a rekultiváciu uzavretých a opustených úložísk ťažobného odpadu a na sanáciu zosuvov,“ doplnil minister.

Envirorezort mapuje aj nerastné surovinové zdroje Slovenska. V súčasnosti je na Slovensku 574 výhradných ložísk, ktoré sú nerastným bohatstvom a podľa Ústavy SR sú vlastníctvom štátu. Potvrdzuje sa, že Slovensko má stále dostatočný surovinový potenciál, ktorý môže významne prispieť k prosperite a vyrovnávaniu ekonomických rozdielov medzi jednotlivými regiónmi krajiny. „Tento potenciál je ale nevyhnutné využívať s maximálnym dôrazom na ochranu životného prostredia a zdravie ľudí,“ doplnil minister.

Celoslovenské oslavy Dňa baníkov, geológov, hutníkov a naftárov pripravila Slovenská banská komora v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR, Ministerstvom hospodárstva SR, Zväzom hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie SR, ako aj Odborovým zväzom pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu SR. Podujatie sa v Banskej Štiavnici koná pravidelne už od roku 1993. Jeho súčasťou je aj tradičný Salamandrový sprievod, ktorý predstavuje povesť o založení mesta a objavení banskoštiavnických zlatých a strieborných rúd, ktoré položili základ baníctva a samotného mesta.