Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Bubnami i rapkáčmi protestovali nespokojní učitelia pred parlamentom

Na archívnej snímke protestné zhromaždenie učiteľov, ktoré zorganizovala Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU). Foto: TASR/Michal Svítok

Učitelia prišli politikov upozorniť na nepriaznivý stav školstva na Slovensku a nevyhovujúce postavenie učiteľov.

Bratislava 2. februára (TASR) – Zvuk bubnov, píšťaliek, rapkáčov či zvoncov sa dnes poobede niesol pred Národnou radou SR v Bratislave. Približne 200 ľudí, medzi ktorými boli najmä nespokojní učitelia, rodičia školákov i samotní žiaci, chcelo takouto formou politikom pripomenúť, že rečí už bolo dosť a je najvyšší čas konať. Na 14. hodinu bolo totiž v parlamente zvolané mimoriadne zasadnutie Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

V rukách držali protestujúci transparenty s nápismi – Chránite Slovensko pred vzdelaním?, Nejde nám len o platy, Vydržíme! alebo Bojujeme za lepšie školstvo na Slovensku. Výrazný hluk bubnov, sirén či rapkáčov sa niesol okolitými ulicami pred parlamentom zhruba do 14.45 h.

"Chceli sme im trošku spríjemniť rokovanie, nech počujú, že ulica nie je prázdna. Vyjadrujú sa totiž na našu adresu, že sme malá skupinka rebelov, takže je tu viditeľné i počuteľné, že tá skupinka nie je malá a že sme dav ľudí, ktorý sa spája v celok za lepšie školstvo a za budúcnosť nášho školstva," povedal pre TASR Ľuboš Sibert z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá v pondelok 25. januára vyhlásila ostrý a časovo neobmedzený štrajk pedagógov na celom Slovensku.

Učitelia, ktorí sa dnešného protestu zúčastnili, pre TASR uviedli, že prišli politikov upozorniť na nepriaznivý stav školstva na Slovensku a nevyhovujúce postavenie učiteľov. "Loptička je na strane vlády, čakáme, čo nám odpovedia. Veľmi sa tešíme, že nás konečne zobrali aspoň trošku vážne," povedala učiteľka Jana z Bratislavy na margo mimoriadneho zasadnutia výboru v parlamente. "Keďže sa stále nikto nevenuje našim požiadavkám, tak protestujeme," zdôvodnila svoju účasť jedna z učiteliek.

Viktor Križo z ISU dúfa, že poslanci budú akční a protestom ich chceli len povzbudiť k tomu, aby ukázali, ako rýchlo vedia pracovať. "My pracujeme 24 hodín s deťmi, zdvíhame telefonáty do 23.00 h rodičom. Myslím si, že by bolo načase, aby nám ukázali, čo vedia urobiť. Sú za to platení z našich daní," povedal pre TASR. Podľa jeho slov je zázrakom, že vzniká celospoločenská diskusia a že v školstve sa začínajú hýbať ľady aj medzi učiteľmi, ktorí, ako tvrdí, sami objavujú svoju dôstojnosť.

"Je to mimoriadne významný krok aj v rámci celej Európy, že nás sledujú ľudia z celého sveta a sú milo prekvapení, že takáto bývala socialistická krajina sa konečne zobudila. Myslím si, že je to mimoriadne významný moment v histórii SR," povedal Križo.

Ako podotkol, protesty učiteľov budú pokračovať aj v ďalších dňoch i v iných mestách. "V stredu (3.2.) Ružomberok, Liptovský Mikuláš vo štvrtok (4.2.), v piatok (5.2.) sa chystajú Košice. Budúci týždeň pokračujeme ďalej. Je to stále silné jadro. Okrem štrajkujúcich učiteľov sa začína zobúdzať verejnosť," podotkol Križo.

Nespokojní učitelia, spoločne s rodičmi i deťmi, ktorí ich podporujú, chcú vyjadriť svoj nesúhlas so súčasným stavom v školstve dnes o 17.00 h aj na Námestí SNP v Bratislave. Študentská iniciatíva Ďakujeme, že vieme tu totiž organizuje zhromaždenie študentov, rodičov a učiteľov, ktorí podporujú zmenu vzdelávania na Slovensku.

Mimoriadne zasadnutie Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport zvolal jeho predseda Mojmír Mamojka (Smer-SD) na 14.00 h. Urobil tak na základe podpisov opozičných poslancov, ktorí chceli hovoriť o situácii v školstve. Na zasadnutie výboru bol pozvaný minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD), predstavitelia Iniciatívy slovenských učiteľov i šéf školských odborov Pavel Ondek.

Dôvodom minulotýždňového vyhlásenia štrajku učiteľov je podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Vláda reagovala na štrajk učiteľov s ignoranciou, tvrdí Akademický senát FiF UK

Predstavitelia vlády a ministerstva školstva doteraz reagovali na celoslovenský štrajk učiteľov s ignoranciou, pohŕdaním či hrubými dezinformáciami. Vyzývame vedenie Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a Akademický senát Univerzity Komenského v Bratislave, aby verejne zaujali jasný postoj k požiadavkám Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) a podporili ich. Uvádza sa to vo vyhlásení Akademického senátu Filozofickej fakulty UK v Bratislave zaslanom do redakcie TASR.

„Univerzita Komenského v Bratislave ako najstaršia a najväčšia univerzita má povinnosť vyjadriť sa k tejto závažnej situácii, ktorá sa týka súčasnosti a budúcnosti vzdelávania na Slovensku a ďalšej perspektívy našej spoločnosti. Obraciame sa na vás s touto výzvou preto, že Filozofická fakulta (FiF) UK považuje za svoje poslanie aj vzdelávanie učiteľov a medzi štrajkujúcimi učiteľmi je mnoho našich absolventov,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Veľká časť problémov, ktoré štrajkujúci učitelia tematizujú, sa podľa vyhlásenia priamo dotýka aj vysokého školstva. „Pokiaľ rokovania predstaviteľov štátu a ISU nebudú úspešné, členovia Akademického senátu FiF UK sa obrátia na akademickú obec univerzity s návrhom na vyhlásenie jednodňového štrajku na podporu požiadaviek štrajkujúcich učiteľov,“ konštatuje sa vo vyhlásení Akademického senátu Filozofickej fakulty UK.