Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

BUDAJ: Stiahnutie Kratochvílovej bol danajský dar Procházku Kňažkovi

Ján Budaj v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Ftáčnik podľa Budaja nebol zlý primátor, ale ani on neukončil prax obsadzovania riadiacich funkcií politickými nominantami.

Bratislava 20. novembra (Teraz.sk) – Nedobrovoľné stiahnutie Tatiany Kratochvílovej z kandidatúry na post bratislavského primátora bol danajský dar Radoslava Procházku (Sieť) Milanovi Kňažkovi. V diskusnej relácii TABLET.TV to vyhlásil poslanec mestského zastupiteľstva Ján Budaj.

Sieť koncom októbra stiahla svoju primátorskú kandidátku Kratochvílovú a podporila Milana Kňažka. Samotná Kratochvílová s tým však nesúhlasila a podporila Iva Nesrovnala. „Na mieste Milana Kňažka by som za takú podporu poďakoval, keď bolo očividné, že pán Procházka nezjednal dohodu s pani Kratochvílovou a ona to berie ako vec, ktorá jej uberá na cti, alebo práve kandidovať.Tam urobili veľkú chybu,“ konštatoval Budaj.



Nechcel konkurovať

Sám v týchto voľbách za primátora nekandidoval, aby nekonkuroval Kňažkovi. „Bolo to také gesto priateľstva a určitej akceptácie. Kňažkov program som považoval za prijateľný,“ poznamenal Budaj, ktorý získal v tohoročných voľbách do bratislavského mestského zastupiteľstva najvyšší počet hlasov, predbehol dokonca aj nastupujúceho primátora Nesrovnala.

Milan Kňažko počas vyhlásenia po neoficiálnych predbežných výsledkov vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014.
Foto: TASR/Erik Máder


Podporil Števčíka

Budaj v kampani podporil na post starostu Starého mesta Radoslava Števčíka, ktorý nakoniec o 25 hlasov v súboji o tento post vyhral. Po voľbách sa ukázalo, že mal aj podporu ľavicovej strany Smer-SD, podľa vlastných slov mu ju však dali až na konci kampane. „Nevedel som o tom, že pán Števčík dostal aj podporu Smeru-SD. Ale veď tú podporu ani nebolo vidieť,“ povedal Budaj. Dodal, že Števčíka poznal ako vynikajúceho novinára, ktorý mapoval komunálnu problematiku.

Radoslav Števčík
Foto: FB Radoslav Števčík


Otváranie politiky občanom

Budaj dúfa, že nový primátor Nesrovnal bude pokračovať v procese otvárania politiky radnice občanom, ktorý začal už Milan Ftáčnik. „Ftáčnik určite nebol zlý primátor. Pán Nesrovnal hovorí, že chce v mnohých veciach nadväzovať,“ poznamenal Budaj.

Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov sa stal Ivo Nesrovnal primátorom mesta Bratislava vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014. Na snímke Ivo Nesrovnal (uprostred) vo volebnom štábe. Bratislava, 16. novembra 2014
Foto: TASR/Michal Svítok


Zároveň ale poznamenal, že ani za Ftáčnika neskončila prax obsadzovania pozícií v meste na základe politických nominácií. Podľa Budaja bude dôležité aj to, ako sa mesto postaví k otázkam novej výstavby a dopravy.

Na snímke kandidát na primátora Bratislavy Milan Ftáčnik vo volebnom štábe v bratislavskej Inchebe reaguje počas čakania na výsledky vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014. Bratislava, 16. novembra 2014
Foto: TASR/Michal Svítok


„Parkovacia politika parkovanie nerieši, iba doň vnáša poriadok,“ poznamenal s tým, že v Bratislave zaberajú veľa miesta dlhodobo odparkované vraky áut, ale aj množstvo cezpoľných. „Riešením všetkých parkovacích politík je nejaký druh spoplatnenia,“ upozornil Budaj.