Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. FICO: Čulý hospodársky život medzi SR a Maďarskom funguje i v kríze

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zorganizovanie spoločného rokovania navrhol svojmu maďarskému partnerovi Viktorovi Orbánovi ešte v novembri uplynulého roka v Budapešti Robert Fico.

Bratislava 2. júla (TASR) - Čulý hospodársky život medzi SR a Maďarskom pokračuje aj napriek kríze. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Budapešti po spoločnom rokovaní predstaviteľov vlád SR a Maďarska slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Podpísali sme významné dokumenty, ktoré významne ovplyvnia správanie sa Slovenska a Maďarska v najbližšom období. Teším sa, že aj napriek kríze medzi Slovenskom a Maďarskom prebieha veľmi čulý hospodársky život. V roku 2012 bol napríklad vývoz zo Slovenska do Maďarska o 11 % vyšší ako v roku 2011, čo len potvrdzuje, že sme krajiny, ktoré dokážu veľmi úzko spolupracovať," priblížil predseda vlády SR.

"Rokovali sme aj o tarifách za transport plynu cez plynovodné prepojenie medzi SR a Maďarskom. Náš regulátor už určil tarify v roku 2011, tarify na maďarskej strane ešte neboli špecifikované, a preto sa nedali uzatvárať zmluvy. Dnes sme sa dohodli, že budeme rokovať o problematike na úrovni štátnych tajomníkov ministerstiev," uviedol minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.

Zástupcovia slovenskej a maďarskej strany na budapeštianskom rokovaní podpísali Memorandum o spoluprácu medzi vládou SR a vládou Maďarska, Memorandum o porozumení medzi Maďarskou agentúrou pre investície a obchod a Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu, Memorandum o porozumení medzi Zväzom elektrotechnického priemyslu SR a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, ako aj Memorandum o podpore komplexného rozvoja verejných komunikácií prechádzajúcich cez spoločnú štátnu hranicu SR a Maďarska v plánovacom období 2014 až 2020.

Na rokovaniach v Budapešti sa za slovenskú vládu okrem premiéra Roberta Fica a ministra hospodárstva SR Tomáša Malatinského zúčastnili aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.

VIDEO: Podpísanie memoranda o spolupráci medzi vládou Slovenskej republiky a Maďarska




VIDEO: R.FICO: Krajiny stredoeurópskeho regiónu sú odsúdené na spoluprácu




VIDEO: V Budapešti zasadajú predstavitelia slovenskej a maďarskej vlády