Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Budúceho verejného ochrancu práv čaká už 460 nevybavených podnetov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Funkcia ombudsmana nie je obsadená, odkedy sa Márii Patakyovej ešte 29. marca skončilo funkčné obdobie.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Kancelária verejného ochrancu práv eviduje už celkovo 460 nevybavených podnetov. Za august ich pribudlo 79. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

"Kancelária verejného ochrancu práv v zákonom stanovenom rozsahu analyzuje a spracováva podnety, no tam jej oprávnenia končia. Posúdiť a podpísať ich môže len ombudsman alebo ombudsmanka," upozornila Pavelková s tým, že právnici podnety pripravujú, no musia čakať na podpis nového ombudsmana.

Opätovne kancelária upozorňuje, že bez obsadenia pozície verejného ochrancu práv budú podnety pribúdať a podávatelia budú musieť počkať na ich vybavenie. "Právna či skutková situácia v podnetoch čakajúcich na stole sa však môže meniť, a preto sa nimi budú musieť odborní zamestnanci opätovne zaoberať a prehodnocovať ich," poznamenala kancelária.

Okrem hromadenia podnetov na podpis nemôže inštitúcia podľa slov Pavelkovej napríklad ani začínať prieskumy z vlastnej iniciatívy, preberať záštity či obracať sa s podaniami na Ústavný súd. Obmedzenia sú aj v niektorých procesoch v rámci chodu inštitúcie ako takej, napríklad v konaniach o sťažnostiach.

Funkcia ombudsmana nie je obsadená, odkedy sa Márii Patakyovej ešte 29. marca skončilo funkčné obdobie. Odvtedy sa poslancom Národnej rady (NR) SR nepodarilo zvoliť jej nástupcu, termín podávania návrhov kandidátov sa neustále posúva. Aktuálne ho presunuli na 30. septembra. Kandidatúru na ombudsmana musí podporiť 15 poslancov parlamentu.