Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Budúcemu ombudsmanovi pribudlo za jún na stole ďalších 102 podnetov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kancelária verejného ochrancu práv už skôr upozornila, že čím dlhšie bude trvať obdobie bez obsadenia tejto funkcie, tým viac podnetov na vybavenie sa bude hromadiť na stole nástupcu M. Patakyovej.

Bratislava 11. júla (TASR) - Za jún pribudlo na stole budúceho verejného ochrancu práv ďalších 102 podnetov, na posúdenie ich tak čaká celkovo 281. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu kancelárie ombudsmana. Upozornila na to v súvislosti s tým, že post ombudsmana od konca marca nie je obsadený a termín na podanie kandidatúry sa opätovne presunul na záver augusta.

"Podnety môže kancelária analyzovať a spracovať, no rozhodnutie, či došlo alebo nedošlo v podnetoch k porušeniu práva, ostáva na nového ombudsmana alebo ombudsmanku," uviedla Pavelková. Ozrejmila, že v čase, keď je úrad ochrancu práv bez vedenia, sa môže zaoberať podnetmi len do tej miery, ktorú jej umožňuje zákon a Ústava SR. "V rámci podnetov právnici a právničky analyzujú a pripravujú podklady i stanoviská pre nového ombudsmana alebo ombudsmanku," dodala.

Termín na podávanie nominácií na verejného ochrancu práv sa presunul na 26. augusta. Prvý termín pôvodne určili na 25. februára, ombudsmana mali poslanci Národnej rady (NR) SR voliť ešte na marcovej schôdzi. Odvtedy sa voľba neustále presúva. Plénum by tak zrejme malo k voľbe ombudsmana pristúpiť na najbližšej riadnej schôdzi, ktorá sa má začať 13. septembra.

Kancelária verejného ochrancu práv už skôr upozornila, že čím dlhšie bude trvať obdobie bez obsadenia tejto funkcie, tým viac podnetov na vybavenie sa bude hromadiť na stole nástupcu Mária Patakyovej.