Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Budúci prváci pôjdu na zápis do školy o takmer tri mesiace neskôr

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Novinky čakajú aj žiakov, ktorí študujú mimo Slovenska, alebo sú v škole, ktorú zriadil iný štát na území Slovenska.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Zápis prvákov do základnej školy sa od nového školského roka posunie o takmer tri mesiace neskôr. Kým doteraz sa zápis konal v období od 15. januára do 15. februára, po novom to bude od 1. do 30. apríla. Časový posun podľa ministerstva školstva umožní zlepšiť stupeň vývinu dieťaťa a budúci prváci si tak lepšie osvoja školské povinnosti.

Novinky čakajú aj žiakov, ktorí študujú mimo Slovenska, alebo sú v škole, ktorú zriadil iný štát na území Slovenska. Po novom už nebudú musieť vykonať komisionálne skúšky z vyučovacích predmetov, ktoré určí riaditeľ školy. "Konanie skúšok bude na báze dobrovoľnosti, t.j. kto chce, požiada riaditeľa o vykonanie skúšok a kto nechce, vzdeláva sa len v škole v zahraničí alebo v zahraničnej škole v SR," vysvetlilo ministerstvo školstva.

V prípade, že takíto žiaci budú chcieť pokračovať vo vzdelávaní v kmeňovej škole, budú musieť vykonať komisionálne skúšky. "Podľa ich výsledkov ich riaditeľ školy zaradí do príslušného ročníka," dodalo ministerstvo.