Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

B. BUGÁR: Slovensko by sa malo s Maďarskom dohodnúť o Gabčíkove

Béla Bugár Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zdôraznil, že post šéfa rezortu ochrany životného prostredia obsadil Most-Híd, a preto má dosah aj na Gabčíkovo. Podľa jeho slov sa zdá, že takejto dohode sú otvorení aj koaliční partneri.

Budapešť/Bratislava 14. apríla (TASR) - Slovensko by sa malo dohodnúť s Maďarskom v doposiaľ neuzatvorenej otázke Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN), vyhlásil dnes v rozhovore pre maďarskú komerčnú rozhlasovú stanicu InfoRádió podpredseda slovenského parlamentu a predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

"Myslíme si, a túto tému sme otvorili už aj na koaličných rokovaniach, že je potrebné dohodnúť sa s Maďarskom. Podľa mojich informácií jedným z najväčších problémov Maďarska je, že dostáva menej vody: do koryta sa púšťa menej vody než treba. Toto je východisková pozícia pre rokovania," konštatoval.

Podľa jeho názoru by sa Slovensko a Maďarsko mali dohodnúť bez toho, aby sa opäť obrátili na súd. "Urobíme všetko pre to, aby sa tieto krajiny kŕčovito nepridržiavali súdneho verdiktu, ktorý si jedna strana vykladá inak než druhá a nedokážu sa dohodnúť. Nech sa tento problém už dostane zo stola ako vyriešený," povedal Bugár.

Zdôraznil, že post šéfa rezortu ochrany životného prostredia obsadil Most-Híd, a preto má dosah aj na Gabčíkovo. Podľa jeho slov sa zdá, že takejto dohode sú otvorení aj koaliční partneri.

V rámci výstavby SVDGN slovenská strana dokončila svoju časť, ktorú mala postaviť podľa zmluvy s Maďarskom. Maďarská strana však práce zastavila, čo viedlo k sporu oboch štátov, ktorý sa ťahá už roky. Na implementácii haagskeho rozsudku sa vlády oboch krajín doteraz nedohodli.

Bugár ďalej povedal, že prichádza obdobie, keď treba povedať, že všetky záležitosti, ktoré spôsobujú traumu vo vzájomných dvojstranných vzťahoch, treba veľmi rýchlo vyriešiť.

"Nielen preto, že sme tam my, ale aj premiér Robert Fico musí vidieť, že zaoberať sa treba nie tým, čo ešte zaťažuje vzťahy SR a Maďarska a ich vlád, ale práve tým, čo je možné vyriešiť. Mohli by sme hovoriť o ipeľských mostoch a začne sa realizovať projekt nového komárňanského dunajského mosta, ktorý bol jedným z našich priorít. Aj tieto veci nás spájajú s Maďarskom. Navyše, ak by sa nám podarilo potiahnuť ďalej a napojiť na tento most rýchlostnú cestu R7, čo sa takisto dostalo do vládneho programu, tak toto bude svedčiť o tom, že spájame svoje regióny," argumentoval podpredseda slovenského parlamentu.