Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. Bugár hovoril s ministrom školstva o zmene výučby slovenčiny

Na snímke minister školstva vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler Foto: TASR/Baumann

Pokiaľ sa nájde nová metodika výučby slovenčiny, mala by sa podľa Bugára skúšať v niekoľkých školách.

Bratislava 18. marca (TASR) - Rušenie málotriedok aj nový spôsob učenia slovenčiny v školách s vyučovacím jazykom maďarským riešili dnes minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) a zástupcovia Mosta-Híd Béla Bugár a Arpád Érsek. TASR o tom informoval Bugár.

Slovenčinu v uvedených školách treba podľa Bugára učiť iným spôsobom ako dnes, pretože súčasný spôsob výučby deti nenaučí dobre komunikovať. Zmenou metodiky sa má zaoberať komisia, na ktorej zriadení sa dnes dohodol minister s bugárovcami.

"Dohodli sme sa, že sa vytvorí komisia, ktorá posúdi zmenu metodiky výučby slovenského jazyka tak, aby sa deti naučili lepšie komunikovať," povedal Bugár. Poukázal, že dnes sa deti učia také slová ako "širica, tanistierok" a pritom ešte nevedia poriadne po slovensky. Nemá to podľa neho zmysel.

Pokiaľ sa nájde nová metodika výučby slovenčiny, mala by sa skúšať v niekoľkých školách. Výsledky novej metodiky sa majú podľa Bugára porovnávať s výsledkami, ktoré dosiahnu deti pri súčasnej metóde výučby.

Politici sa venovali aj otázke málotriedok. Bugár pripomenul, že s novým školským rokom zrejme zaniknú niektoré málotriedky. Od ministra chcel vedieť, či sa zákon bude uplatňovať plošne. Minister podľa Bugára povedal, že jeho rezort bude zavádzač opatrenie citlivo a plánuje analyzovať, ako sa dajú riešiť jednotlivé prípady.

Šéf Mosta-Híd súhlasí, že treba riešiť situáciu v obciach, kde do škôl chodia len traja či štyria žiaci. V takom prípade sa škola podľa Bugára neoplatí, bolo by lepšie zabezpečiť deťom odvoz do blízkych škôl pomocou malých školských autobusov. "Minister povedal, že na tom robia, že pripravujú analýzu, čo by to znamenalo z hľadiska financií aj regiónov," poznamenal Bugár.