Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Podľa B. Bugára A. Kiska nebude len podpisovačom vládnych návrhov

Na snímke predseda strany Béla Bugár. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V osobe Andreja Kisku vidí Bugár človeka, ktorý bude využívať svoj mandát v prospech posilnenia demokracie.

Bratislava 31. marca (TASR) – Slušný a presvedčivý príbeh vie poraziť sociálnu demagógiu. To je odkaz, ktorý podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára priniesli výsledky prezidentských volieb a víťazstvo Andreja Kisku.

"Druhým odkazom volieb je to, že občania odmietli koncentráciu moci v rukách jednej strany," uviedol Bugár na dnešnom brífingu, na ktorom s podpredsedom strany Lászlóm Solymosom hodnotili druhé kolo prezidentských volieb. Bugár vyzdvihol aj vyššiu volebnú účasť. "Ukázalo sa ,že ak je občan v centre záujmu, prejaví vyššiu aktivitu pri voľbách," skonštatoval predseda Mostu.

V osobe Andreja Kisku vidí Bugár človeka, ktorý bude využívať svoj mandát v prospech posilnenia demokracie. "Dôležité je aj to, že to nebude len podpisovač vládnych návrhov," dodal.

Podpredseda Most-Híd László Solymos uviedol, že podporovatelia strany na juhu Slovenska jednoznačne podporili Andreja Kisku. "S touto výzvou sme za nimi prišli už po prvom kole, keď sme jednoznačne podporili Andrea Kisku," povedal Solymos. Poukázal tiež na to, že Fico sa usiloval mobilizovať maďarských voličov všetkými možnými spôsobmi. "Nepomohlo mu však ani to, že sa začali urýchlene vybavovať dotácie na kultúru menšín, ani bilbordy v maďarčine, rýchlo rozdané funkcie pre zástupcov strany SMK v nitrianskej župe a ani dotácia viac ako 200.000 eur z rezervy predsedu vlády na Domov sociálnych služieb v rodisku predsedu SMK Józsefa Berényiho v Dolných Salibách," povedal Solymos.

Bugár pripomenul, že SMK jednoznačne nepodporila Andreja Kisku. Podľa neho to všetko potvrdzuje dohady o politickom biznise, ktorý pred prezidentskými voľbami urobil Smer s SMK. "Voliči sú však zdá sa múdrejší ako niektorí politici a volili podľa svojich zásad," dodal Bugár.

Predseda kritizovanej strany József Berényi vidí za vyhláseniami predstaviteľov strany Most-Híd fóbiu z SMK a úsilie odpútať pozornosť od vnútorných problémov, ktoré Most musí riešiť. "V našom vyhlásení pred voľbami sme jasne povedali, že nepodporíme Roberta Fica, a keďže Andrej Kiska bol v menšinových otázkach skôr zdržanlivý, jeho voľbu sme nechali na voličov, odpovedal na jednu z Bugárových výčitiek predseda SMK. Bugárové a Solymosove výmysly sú podľa neho aj slová "o narýchlo pridelených funkciách pre SMK v Nitrianskej župe. "SMK dostala len tie funkcie, ktoré jej podľa počtu poslancov v zastupiteľstve prináležia," zdôraznil Berényi. V súvislosti s dotáciou pre DSS v Dolných Salibách povedal, že tomuto zariadeniu vláda poskytla dotáciu z rezervy vlády podobne ako ďalším šiestim zariadeniam, ktoré v dôsledku administratívnej chyby nepredložili žiadosť o zákonom garantovanú dotáciu v roku 2013.

Vyjadril sa tiež k výzvam na demisiu predsedu vlády Roberta Fica, s ktorým prišla neparlamentná NOVA. Bugár to označil za pomýlené. "Nechceme Ficovu demisiu, vyvolalo by to neistotu, ktorú Slovensko nepotrebuje," povedal Bugár. Predseda vlády by mal naplniť svoj mandát. "Aby naplnil svoje sľuby a priniesol tie istoty, o ktorých pred voľbami hovoril," spresnil predseda strany Most-Híd.