Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Koalícia by mohla vo štvrtok predstaviť spoločný sociálny balík

Na snímke v strede premiér SR Robert Fico (SMER-SD), zľava predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a sprava Béla Bugár (Most-Híd). Foto: TASR

Strana SNS hovorí o zavedení 13. a 14. platu, Smer-SD v máji avizoval opatrenia, medzi ktorými bolo zvyšovanie minimálnej mzdy.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Koalícia by tento týždeň mohla predstaviť spoločný sociálny balíček, o ktorom hovorí približne už od mája tohto roka. Avizoval to na dnešnej tlačovej konferencii predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár.

Koalícia už dávnejšie hovorí o spoločnom balíčku, potrebné je však naň nájsť peniaze. Rokovať o opatreniach preto museli aj s rezortom financií. "Vo štvrtok (28.9.) asi budeme mať spoločne s koaličnými partnermi tlačovku, kde budeme hovoriť aj o našom spoločnom sociálnom balíčku. Už boli rokovania Koaličnej rady ohľadne rozpočtu, výsledok bude oznámený. Najprv však budeme hovoriť o balíčku, ktorý chcela rozšíriť každá koaličná strana," povedal dnes Bugár.

Každá z koaličných strán postupne naznačovala vlastné opatrenia, ktoré by chcela do balíčka presadiť. Strana SNS dlhodobejšie hovorí o zavedení 13. a 14. platu, z ktorého sa nemajú platiť odvody, Smer-SD v máji avizoval opatrenia, medzi ktorými bolo zvyšovanie minimálnej mzdy, zavedenie desaťdňovej platenej materskej dovolenky pre otcov, zvýšenie príplatkov za prácu v noci a za prácu počas soboty a nedele, strana hovorila aj o zavedení príspevkov na presťahovanie sa za prácou do iného regiónu.

Strana Most-Híd navrhovala zvýšiť nezdaniteľnú časť základu dane na 4650 eur zo súčasných 3803 eur ročne. Ako dnes avizoval Bugár, s týmto návrhom strana neuspela kvôli nesúhlasu vyšších územných celkov a Združeniu miest a obcí Slovenska (ZMOS). Toto opatrenie podľa strany malo prispieť k zlepšeniu životnej úrovne pracujúcich. "ZMOS aj vyššie územné celky nepochopili solidaritu voči pracujúcim, tak nakoniec toto neprešlo," avizoval Bugár.

Podľa štátneho tajomníka rezortu práce Ivana Švejnu však toto opatrenie bolo veľmi dobre prijaté odbornou verejnosťou. "Pravdou je, že tie peniaze, ktoré sa vyberú cez dane fyzických osôb, idú v plnej výške samosprávam. Pravdou je aj to, že samosprávy majú oveľa vyššie príjmy ako štát," priblížil Švejna s tým, že strana sa snažila vyrokovať niekoľko variánt tohto opatrenia. "Variánt bolo viacero, ako to doladiť. Irónia je, že niekomu nevyhovuje znižovanie daní pre obyvateľstvo, pretože to je ich príjem," myslí si Švejna.

Mostu-Híd sa však v rámci sociálneho balíčka podarilo uspieť s návrhom, aby dôchodcovia boli pri práci na dohodu oslobodení od odvodov do výšky 200 eur mesačne, ako je to v súčasnosti napríklad aj pri študentoch.

Do budúcnosti by sa však koalícia mohla zaoberať aj zvýhodnením žien, resp. mužov z hľadiska dôchodkového veku za výchovu detí. "Otvára sa otázka, či do istej miery nezvýhodniť matky za výchovu detí. Táto otázka je mi dosť blízka. Je to však otvorené, lebo na to je potrebný súhlas aj v rámci celej koalície. Vnútorne sme sa v rámci strany o týchto otázkach bavili," naznačil pre TASR minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Nevylúčil, že touto problematikou by sa mohla zaoberať celá koalícia. "Je to vnútorná komunikácia, ktorá nehovorí o matkách, ale ktorá hovorí o zhodnotení zásluh za výchovu. Má to však veľa špecifík, je dôležité veľmi precízne k tomu pristupovať. Nevylučujem, že takáto otázka môže byť aktuálna," priblížil Richter.