Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Bugár: Koaličná kríza pre nomináciu Jankovskej do Súdnej rady nebude

Béla Bugár, archívne foto. Foto: screenshot TA3

Za najväčší problém považuje to, že programové vyhlásenie predpokladá, že inštitúcie mimo súdov sa budú snažiť do Súdnej rady navrhovať nesudcov, pričom Jankovská bola sudkyňou do roku 2012.

Bratislava 2. júla (TASR) – Predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár neočakáva na jeseň koaličnú krízu pre nomináciu štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti SR Moniky Jankovskej do Súdnej rady. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

"Myslím si, že koaličná kríza nebude. Samozrejme, rokujeme a ja si myslím, že koaliční partneri rozumejú tomu, ak niekto povie, prepáčte, toto nemôže byť," povedal Bugár. Za najväčší problém považuje to, že programové vyhlásenie predpokladá, že inštitúcie mimo súdov sa budú snažiť do Súdnej rady navrhovať nesudcov, pričom Jankovská bola sudkyňou do roku 2012.

Monika Jankovská, archívne foto.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


"Nie je to o tom, či (ministerka spravodlivosti Lucia) Žitňanská hrozí, alebo nehrozí demisiou, ale o tom, či nájdeme kompromisné riešenie," zdôraznil predseda Mosta-Híd. Vyjadril presvedčenie, že aj ministerka spravodlivosti hľadá riešenie, ktoré napomôže naplniť programové vyhlásenie vlády tak, že Súdna rada bude garanciou, aby sa kritizované súdnictvo postupne zmenilo k lepšiemu. Ak dôjde k dohode o nominácii do Súdnej rady, Most-Híd ju podľa Bugára dodrží, ak nie, môže sa stať že súčasná kandidátka by vo voľbe neuspela, dodal.

Predseda Mosta-Híd sa vyjadril aj k možnej spolupráci so Stranou maďarskej komunity (SMK). "My sme im povedali, že tá nenávisť, ktorá je u nich, sa dá odstrániť tak, že začneme spolupracovať v župných voľbách, potom samosprávnych, prípadne aj vo voľbách do Európskeho parlamentu," povedal. Ak by v troch voľbách ľuďom ukázali, že spolupráca funguje a napätie odstránili, mohli by obe strany spolupracovať v parlamentných voľbách. "SMK to odmietla," skonštatoval Bugár.

Navyše podľa neho SMK podmienila možnú spoluprácu tým, že sa Most-Híd stane čisto etnickou stranou. "To v žiadnom prípade. My si myslíme, že občianska strana tu má miesto. Samozrejme, máme ťažkú úlohu, lebo to musíme vysvetľovať našim slovenským aj maďarským voličom. Ale funguje to," uzavrel predseda Mosta-Híd.