Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. BUGÁR: Trvať na stiahnutí žaloby sa dá len do výšky 6,5 percenta

Na snímke sprava predseda Most-Híd Béla Bugár, predseda Smer-SD Robert Fico, predseda SNS Andrej Danko a šéf strany #Sieť Radoslav Procházka počas podpisu koaličnej dohody. Foto: TASR

Niečo sa dosiahnuť dá, niečo nie. Trvať na tom môžete, ale do výšky percent, upozornil Bugár s odkazom na volebný výsledok svojej strany.

Bratislava 25. marca (TASR) - Trvať na tom, aby Slovensko stiahlo žalobu podanú na Súdny dvor v Luxemburgu na Radu EÚ pre rozhodnutie o povinných kvótach na prerozdelenie utečencov, sa dá len do výšky 6,5 percenta. Novinárom to povedal líder koaličného Mosta-Híd Béla Bugár v odpovedi na otázku, či ako koaličný partner Smeru-SD bude trvať na jej stiahnutí, keďže ju v minulosti kritizoval.

"Niečo sa dosiahnuť dá, niečo nie. Trvať na tom môžete, ale do výšky percent," upozornil Bugár s odkazom na volebný výsledok svojej strany. Zároveň tvrdí, že žaloba Slovensku kazí obraz v zahraničnej politike. "Musíme prispieť k tomu, aby sa zmenil štýl vedenia tejto krajiny, a o to sa budeme snažiť. Uvedomujeme si vnútropolitické a zahraničnopolitické výzvy," uistil.

Ešte v decembri 2015 Bugár uviedol, že vláda SR by nemala podávať žalobu na Európsku úniu. Jej podanie vyhodnotil ako marketingový ťah, ktorý poškodí Slovensko. "Pripravovaný krok vlády ešte viac zhorší postavenie Slovenska a dostane nás na okraj Európy, čo sa nám môže veľmi vypomstiť pri nastávajúcej diskusii o novej podobe Európy," vysvetlil Bugár.

Trval na tom, že riešením nie sú ani povinné kvóty, ale ani podanie žaloby. Podľa Bugára sa premiér Robert Fico (Smer-SD) dal na európskej úrovni dokopy s extrémnymi prúdmi a vládami, ktoré oslabujú projekt spoločnej Európy.

Podanie žaloby označil za zbytočné, lebo nič nevyrieši. Vláde preto odporučil, aby sa riadila rozumom a nepodávala ju. "Pre získanie niekoľkých percent hlasov navyše je vláda ochotná obetovať aj dobré meno Slovenska v zahraničí. Považujem to za egoistický krok, ktorý nehľadí na záujmy našich občanov," uzavrel v decembri Bugár.