Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

BÉLA BUGÁR: Maďarská menšina nie je protištátny živel

Na archívnej snímke Béla Bugár Foto: TASR/Martin Baumann

Bugár upozornil, že Slovensko dosiaľ nevytvorilo zákon na ochranu národnostných menšín, ich jazyka aj kultúry.

Bratislava 14. marca (TASR) - Slovensko-maďarským vzťahom by pomohlo, keby Slováci pochopili, že maďarská menšina na Slovensku nie je protištátny živel. Tvrdí to predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Vzťahy dnes a pred 20 rokmi sa však podľa neho nedajú porovnať.

Situácia pred prijatím základnej zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskom a Maďarskom bola podľa neho veľmi napätá. Jej prijatie situáciu podľa Bugára upokojila. Šéfovi Mosta-Híd však chýba napĺňanie záväzkov, ktoré z nej vyplynuli. Poukázal na úlohy, ktoré si určila slovensko-maďarská zmiešaná komisia pre národnostné menšiny.

Bugár upozornil, že Slovensko dosiaľ nevytvorilo zákon na ochranu národnostných menšín, ich jazyka aj kultúry. "Zákon neexistuje. Vláda tak môže o menšinách rozhodovať, ako chce. Má voľnú ruku," uviedol. Poukázal na to, že vláda Roberta Fica napríklad znížila financie potrebné na podporu kultúry menšín.

Slovensko-maďarské vzťahy sú dnes podľa Bugára lepšie aj preto, že premiéri oboch krajín Robert Fico a Viktor Orbán nezneužívajú menšinové otázky. "Ale na druhej strane nie sú ani riešené citlivé otázky," skonštatoval Bugár.