Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Bugár o migračnej kríze a terorizme: Zlyhala vláda aj väčšina opozície

Na archívnej snímke predseda Most-Híd Béla Bugár Foto: TASR/Martin Baumann

Za protiteroristickým balíkom, ktorý Smer-SD schválil len pred niekoľkými dňami, vidí blížiace sa voľby.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Najdôležitejšími momentmi tohto roka boli migračná kríza a teroristické útoky v Európe. A práve tu zlyhala nielen vláda, ale aj väčšina opozície. Povedal to pre TASR predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

"Hneď od začiatku Smer, ale aj časť opozície začali vyvolávať strach. A ukázalo sa to v Gabčíkove alebo v okolí Nitry. Ľudia sa boja, lebo väčšina politikov hovorí, že sa treba báť, lebo je tu možno bezpečnostné riziko," konštatuje v hodnotiacom koncoročnom rozhovore Bugár.

Za protiteroristickým balíkom, ktorý Smer-SD schválil len pred niekoľkými dňami, vidí blížiace sa voľby. "Teroristické útoky v Londýne, v Paríži či v Madride boli aj pred migračnou krízou. Len vtedy neboli tak blízko voľby a vláda na ne nereagovala," poznamenal.

Antiteroristický balík považuje Bugár za nebezpečný a iba "imidžovku" pred marcovými parlamentnými voľbami. "Narúša rovnováhu medzi slobodou a bezpečnosťou. Nehovoriac o tom, že prepašovali do balíka aj veľa vecí, ktoré nesúvisia s terorizmom. Či už ide o tajné služby, alebo o zvýšenie právomocí bezpečnostných zložiek bez posilnenia kontroly. A to je vždy nebezpečné," vysvetlil.

Súčasťou protiteroristických opatrení je aj zmena Ústavy SR, ktorú Smer-SD v parlamente pretlačil vďaka hlasom Mosta-Híd. Bugár tvrdí, že by so Smerom-SD hlasoval pri tejto úprave opäť. Novela umožní polícii zadržať osobu pri trestných činoch terorizmu až na 96 hodín, doteraz to bolo 48.

"Zmenu ústavy by som podporil vždy. Policajti potrebujú viac dní na to, aby zistili, kto podozrivý je a či je skutočne nebezpečný. Z pohľadu ochrany SR to bolo potrebné," zdôraznil pre TASR Bugár, ktorý oddeľuje zmenu ústavy a zvyšok balíka.

V súvislosti s úpravou ústavy zároveň upozornil, že to nie Most-Híd sa spojil so Smerom-SD, ale sociálni demokrati s ním. "My nekšeftujeme. Smer prijal náš pozmeňovací návrh. A ďalší rozdiel medzi nami a ďalšími opozičnými stranami je, že keď oni hlasovali za ústavné zmeny, a urobila to každá strana, tak my sme na nich nekričali, že sú zradcovia. Viem si predstaviť, že pre nich to bolo dôležité," uzavrel Bugár.