Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Béla Bugár nevylučuje predčasné voľby

Na snímke uprostred predseda strany Most-Híd Béla Bugár, podpredseda strany László Solymos (vpravo) a podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská (druhá sprava) sledujú prvé predbežné výsledky volieb do Národnej rady Slvoenskej republiky počas volebnej noci v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Výsledok volieb je podľa predsedu strany Most-Híd zlý pre Slovensko a jeho občanov.

Bratislava 6. marca (TASR) - Sny o proreformnej vláde, ktorá by posilnila právny štát, bojovala proti korupcii a zabezpečila proeurópske smerovanie, sa skončili. V reakcii na neoficiálne výsledky sobotňajších parlamentných volieb to dnes vyhlásil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Vzniku vlády podľa neho bránia antisystémové strany a radikáli, ktorí sa dostali do parlamentu.

Nevie, ako by spomedzi ôsmich strán mohlo vzniknúť zoskupenie, ktoré by vytvorilo stabilnú proeurópsku vládu. Odmietol spoluprácu s Ľudovou stranou Naše Slovensko Mariana Kotlebu aj so SNS, nevie si predstaviť spoluprácu ani so Sme rodina - Boris Kollár. Rovnako si nevie predstaviť úradnícku vládu. Bugár nevylúčil predčasné voľby, ale katastrofou by bolo, keby sa konali počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

"Stalo sa to, čo málokto očakával. Zobudili sme sa do iného Slovenska, ako sme si mysleli, že žijeme. Sny o proreformnej vláde skončili. Máme v parlamente dve antisystémové strany, jednu radikálnu," povedal na tlačovej konferencii v Bratislave Bugár. Mariana Kotlebu a jeho Ľudovú stranu Naše Slovensko podľa neho dostala do parlamentu antimigračná rétorika Smeru-SD a niektorých iných strán. Pripomenul, že Most-Híd pred ňou varoval. "Výsledok je zlý pre Slovensko a jeho občanov," dodal.

Bugára sklamali aj čísla Mosta-Híd. Podľa doterajších neoficiálnych výsledkov získal 6,5 percenta hlasov, čo je menej ako pred štyrmi rokmi. "Naše očakávania boli väčšie. Je to slabý výsledok, netešíme sa z neho," uviedol Bugár, ktorý veril v dvojciferný výsledok. Strana bude situáciu vyhodnocovať.

Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR vyhral voľby Smer-SD so ziskom 28,28 percenta. Druhá je SaS s 12,10 percenta, tretie OĽaNO s 11,02 percenta. Nasleduje SNS (8,64 percenta), Kotleba - ĽSNS (8,04 percenta), Sme rodina - Boris Kollár (6,62 percenta), Most-Híd (6,5 percenta) a #Sieť (5,6 percenta).