Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Politici o referende v Gabčíkove: Toto si o ňom myslia

Na archívnej snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR/Andrej Galica

Referendum v Gabčíkove bolo úspešné. Obyvatelia odmietli zriadenie dočasného utečeneckého tábora v objekte Slovenskej technickej univerzity Bratislava. Prečítajte si, čo si o výsledku myslia politici.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Ministerstvo vnútra SR (MV SR) tvrdí, že rozumie výsledku referenda v Gabčíkove. Podľa neho je prejavom obáv z migrantov, ktoré má celé Slovensko a práve preto vláda SR zviedla tvrdú diplomatickú vojnu a zabránila schváleniu povinných kvót, ktoré chcel členským krajinám Európskej únie nadiktovať Brusel. TASR informoval Petar Lazarov, hovorca Ministerstva vnútra SR.



„Budeme trvať na svojom postoji, že na Slovensko dobrovoľne s pomocou charitatívnych organizácii natrvalo prijmeme len 100 sýrskych kresťanov,“ uviedol Lazarov.

Béla Bugár: Výsledku referenda v Gabčíkove sa nemožno čudovať

Za kladným výsledkom miestneho referenda v Gabčíkove je nekomunikácia vlády s obyvateľmi tejto obce. Je o tom presvedčený predseda parlamentnej strany Most-Híd Béla Bugár.

Béla Bugár, archívne foto
Foto: TASR/Pavel Neubauer


V nedeľnom (2.8.) hlasovaní sa takmer všetci zúčastnení obyvatelia juhoslovenskej obce vyjadrili proti zriadeniu utečeneckého tábora pre dočasných rakúskych azylantov. Bugár v reakcii na takýto výsledok uviedol, že sa dal očakávať a vôbec sa mu nemožno čudovať.

„Vláda absolútne nekomunikovala s občanmi a predovšetkým s obyvateľmi Gabčíkova v snahe rozptýliť ich obavy z príchodu 500 imigrantov, ktorých dočasne prijmeme na základe dohody s Rakúskom,“ vyhlásil Bugár, ktorý je presvedčený, že to bolo úlohou vlády a vláda takúto úlohu podcenila.

Šéf Mosta–Híd si tiež myslí, že situáciu zhoršovali vyjadrenia členov vlády, vrátane samotného predsedu vlády Roberta Fica, keď hovorili o migrantoch ako o bezpečnostnej hrozbe.

„Vládu čaká teraz ťažká úloha, ako vzniknutú situáciu vyriešiť tak, aby bol vypočutý hlas obyvateľov Gabčíkova a zároveň splnené záväzky, ktoré dala rakúskej vláde,“ doplnil Bugár.

Miestneho referenda sa zúčastnilo 58,46 percenta obyvateľov Gabčíkova, je teda platné. Z nich 96,67 percenta, 2501 obyvateľov, bolo proti zriadeniu tábora v obci. TASR to potvrdil predseda referendovej komisie Teodor Bodo.

SDKÚ-DS: Gabčíkovo neodmietlo v referende utečencov, ale diktát vlády

Hlasovanie obyvateľov Gabčíkova nebolo iba o strachu z umiestnenia utečencov v ich obci, ale aj o odmietnutí politiky „o nás bez nás“. Na margo nedeľného (2.8.) miestneho referenda v juhoslovenskej obci to vyhlásila strana SDKÚ-DS.

Pavol Frešo
Foto: Archív SDKÚ-DS


Výsledok referenda, v ktorom obyvatelia Gabčíkova odmietli zriadenie dočasného utečeneckého tábora pre rakúskych azylantov, strana označila za „varovný prst“ pre slovenskú vládu a europolitikov v Bruseli. Predseda strany Pavol Frešo poukázal na to, že diskusia o vyriešení problémov s migrantmi sa od začiatku obmedzila len na počty a miesta, kde budú presídlení.

„Ani politické elity v Bruseli, ale ani vláda Roberta Fica neprihliadala na ľudské potreby – ľudí, ktorí utiekli do Európy, a ľudí, ktorí ich mali prijať. Gabčíkovské referendum je výsledkom chýb Bruselu a súčasnej vlády,“ domnieva sa Frešo.

Opozičná strana vyjadrila presvedčenie, že Európa za uplynulé mesiace nepokročila pri riešení príčin migračnej krízy, ale sa zaoberá len jej následkami. Pripomenula, že od začiatku odmieta myšlienku presídľovania migrantov na základe „od stola“ prijatých rozhodnutí. Podľa nej je potrebné brať do úvahy ľudský rozmer celého problému a zároveň možnosti jednotlivých krajín.

Odborník strany na otázky spravodlivosti a bezpečnosti Ján Keselý sa domnieva, že ľudia na Slovensku si uvedomujú, že je ich povinnosťou pomáhať tým, ktorí pomoc skutočne potrebujú.

„No zároveň majú právo, aby s nimi politici čestne a otvorene komunikovali. A aby im vysvetlili všetky dôvody, pre ktoré sa rozhodli prijať utečencov a umiestniť ich práve do ich obce. To sa, žiaľ, nestalo,“ uviedol Keselý.

"Gabčíkovské referendum je odkazom pre slovenskú vládu, ale aj byrokratom do Bruselu, ako to dopadne, keď sa z rozhodovania o osudoch ľudí vytratí ľudskosť,“ doplnil predseda Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS.

SAS navrhuje umiestniť rakúskych azylantov vo vojenských zariadeniach

Dočasní azylanti z Rakúska by nemali byť umiestnení v Gabčíkove, ktorého obyvatelia s tým nesúhlasia. Domnieva sa tak opozičná strana Sloboda o solidarita. Jej predstavitelia dnes navrhli, aby vláda prijala kompromisné riešenie a utečencov dočasne umiestnila vo vojenských zaradeniach, kde by ich strážila armáda.

Ľubomír Galko
Foto: TASR/Štefan Puškáš


SaS reagovala na výsledok nedeľného (2.7.) miestneho referenda, v ktorom obyvatelia Gabčíkova odmietli zriadenie dočasného tábora pre päť stoviek rakúskych azylantov. „Pokladám za neprijateľné ignorovať takú jasnú vôľu ľudí,“ uviedol na tlačovej konferencii jej predseda Richard Sulík.

Podpredseda strany a bývalý minister obrany Ľubomír Galko vysvetlil, že armáda disponuje ubytovacími kapacitami, ktoré sa nachádzajú mimo zastavaného územia a bolo by možné v krátkom čase do nich umiestniť všetkých alebo podstatnú časť azylantov, ktorých sa Slovensko zaviazalo v rámci pomoci Rakúsku prijať.

P. ZAJAC: Premiér a vláda by mali akceptovať výsledok referenda v Gabčíkove

Výsledok miestneho referenda v Gabčíkove treba akceptovať. Pre TASR to uviedol podpredseda KDH Pavol Zajac.

Na archívnej snímke Pavol Zajac
Foto: TASR - Martin Baumann

Zajac vysvetlil, že vláda by mala nedeľné (2.8.) platné hlasovanie v Gabčíkove akceptovať ako každé iné referendum. Zo skutočnosti, že sa nadpolovičná väčšina obyvateľov obce postavila proti zriadeniu dočasného tábora pre rakúskych azylantov, Zajac viní aj premiéra Roberta Fica a jeho vyhlásenia k otázke prijímania utečencov.

„Premiér a celá vláda nesie zodpovednosť za výsledok referenda v Gabčíkove a tento problém teraz je na vláde, na premiérovi Slovenskej republiky Ficovi a ministrovi vnútra Kaliňákovi,“ reagoval podpredseda opozičného hnutia.

Vláda by z jeho pohľadu mala situáciu vyriešiť tak, aby naplnila medzinárodný záväzok voči Rakúsku a zároveň akceptovala výsledok referenda v Gabčíkove.

J. BERÉNYI: Žiadame ministra vnútra rešpektovať rozhodnutie občanov

Výsledky nedeľňajšieho (2.8.) referenda jednoznačne hovoria o tom, že obyvatelia obce Gabčíkovo si neželajú zriadenie utečeneckého tábora. Zdôraznil to predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi.

„Obyvatelia odmietli zriadenie dočasného utečeneckého tábora v Gabčíkove, napriek tomu, že zmluva medzi vládami Rakúska a Slovenska bola 21. júla podpísaná. Žiadame ministra vnútra rešpektovať rozhodnutie občanov. Tento výsledok ľudového hlasovania odzrkadľuje postoj občanov k danej problematike,“ zdôraznil Berényi. Dodal, že obyvatelia sa oprávnene obávajú toho, že dočasní rakúski azylanti môžu ohroziť ich život, zdravie, bezpečnosť a majetky.

Predseda strany SMK József Berényi.
Foto: FOTO TASR/Michal Svítok


Predseda strany poukázal na to, že ľudia obce chcú žiť v pokoji a bezpečí. Podčiarkol, že po petícii proti zriadeniu utečeneckého tábora, ktorú podpísalo 3148 ľudí, sa vypísalo referendum. Vláda SR podľa jeho slov rozhodla o prijatí azylantov bez súhlasu miestnych obyvateľov. Objekt, kde majú byť umiestnení dočasní rakúski azylanti, nie je ohradený, zdôraznil.

Vlády Rakúska a Slovenska podpísali dohodu o presune 500 dočasných rakúskych azylantov z Traiskirchenu do Gabčíkova. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara polícia pripravila bezpečnostné opatrenia týkajúce sa Gabčíkova. „Zvýšili sme na tomto oddelení počet príslušníkov o desať policajtov. S vedením Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave sme pripravili výkon služby. Hliadkové služby plánované do okolia Gabčíkova a do zariadenia budú vo väčšom počte, slúžiť tam bude aj pohotovostná motorová jednotka z Trnavy,“ informoval Gašpar s tým, že pripravené sú i ďalšie opatrenia.

„Viaceré politické strany a subjekty upozornili dnes na akceptovanie rozhodnutia miestnych obyvateľov. Občania Gabčíkova odmietli zriadenie dočasného utečeneckého tábora v objekte Slovenskej technickej univerzity Bratislava (STU). Na hlasovaní sa zúčastnilo 2603 oprávnených voličov, čo je 58,46 percenta. Z nich 96,67 percenta, 2501 obyvateľov, bolo proti zriadeniu tábora v obci,“ pripomenul Berényi.

SIEŤ vyzvala vládu na rešpektovanie výsledkov referenda v Gabčíkove

Vláda by mala akceptovať platné výsledky miestneho referenda v Gabčíkove, ktorého obyvatelia nesúhlasia so zriadením dočasného tábora pre azylantov z Rakúska. Vo svojom stanovisku to uviedla mimoparlamentná strana Sieť.

Karolína Ducká
Foto: Sieť


Hovorkyňa Siete Karolína Ducká upozornila, že nedeľné (2.8.) referendum prebehlo lege artis a jeho výsledky sú platné. "Takže by ich štátne orgány mali v plnom rozsahu rešpektovať," vyzvala.

"Je a musí byť v silách Slovenskej republiky splniť svoje záväzky aj bez toho, aby tým miestne referendá boli úplne zbavené významu," tlmočila Ducká stanovisko Siete.