Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Bugár vyzýva partnerov, najmä SNS, na zodpovednosť

Na snímke Béla Bugár (Most-Híd) . Foto: TASR/Andrej Galica

Béla Bugár zároveň zdôrazňuje, že predčasné voľby nie sú riešením pre krajinu, alternatíva voči tejto vláde dnes neexistuje.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Predseda Mosta-Híd Béla Bugár vyzýva koaličných partnerov, najmä SNS, na zodpovednosť. Reagoval tak na utorkové (8.8.) vyjadrenia podpredsedu SNS Jaroslava Pašku k dôvodom vládnej krízy. Označil ich za neférové a nepravdivé. Bugár zároveň zdôrazňuje, že predčasné voľby nie sú riešením pre krajinu, alternatíva voči tejto vláde dnes neexistuje.

Paška v utorok povedal, že Smer-SD nedodržiava koaličnú zmluvu, nepúšťajú nominantov SNS do regiónov napriek dohode, na úrade vlády sa podľa SNS navyše pripravujú kroky proti národniarom a tie sa majú dostávať na verejnosť aj v spolupráci s OĽaNO. SNS ľudí z úradu vlády vidí aj pri spustení eurofondovej kauzy na ministerstve školstva.

"Vyjadrenia pána Pašku boli nezodpovedné, sú nefér a ani nie sú pravdivé. Ak si vie niekto predstaviť, žeby sa v Smere-SD dohodli s pánom (Igorom) Matovičom (OĽaNO-NOVA), tak asi dostal úpal," poznamenal Bugár. Vyzval na zodpovednosť. "Vyzývam všetkých politických predstaviteľov, v tomto prípade hlavne predstaviteľov SNS, aby si uvedomovali ich zodpovednosť," povedal Bugár.

Zdôraznil potrebu stability pre krajinu, poznamenal, že tu nie je voči vláde iná alternatíva. "Predčasné voľby nie sú pre ľudí a krajinu riešením," podotkol. Na to, aby ľudia cítili dobré hospodárske výsledky krajiny, treba podľa neho práve stabilitu. "Ohrozenie tejto stability považujeme za veľmi nezodpovedné voči krajine a občanom SR. Očakávame od svojich koaličných partnerov, hlavne od partnerov zo SNS, že k plneniu koaličnej zmluvy a spolupráci budú pristupovať veľmi zodpovedne," vyhlásil Bugár.

SNS pri vypovedaní koaličnej zmluvy hovorila aj o potrebe nastaviť si komunikáciu. Bugár považuje za problém komunikácie práve Paškovo konanie. "Toto ja považujem za najväčší komunikačný problém. Na jednej strane rokujú predsedovia koaličných strán, na druhej strane tí, ktorí ani na koaličnej rade neboli, poskytujú informácie, ktoré ako keby negovali akú-takú našu dohodu," vysvetlil Bugár.

Koaličná rada má podľa neho v piatok (11.8.) hovoriť o tom, aby sa situácia z týchto dní už neopakovala. Predseda SNS Andrej Danko, ktorý koaličnú zmluvu vypovedal, má povedať na rokovaní svoje návrhy na riešenie. "Pán predseda SNS urobil jeden krok a v piatok musí povedať, čo od nás očakáva. Až potom budeme konať," poznamenal Bugár. Neprezradil, čo je pre Danka problém. "To sa musíte opýtať pána predsedu SNS," odvetil.

Bugár zároveň potvrdil, že sa s Dankom stretol u podnikateľa Michala Gučíka. Tvrdí, že keby bol Danko na inom mieste, išiel by tam. "Hovorili sme tam o tom, aká je jeho predstava a že čo najrýchlejšie treba zvolať koaličnú radu. Že bol práve u pána Gučíka, tak som išiel tam, kde teda bol," vysvetlil Bugár.

Lídri koaličných strán sa na stretnutí v utorok zhodli, že problém v koalícii nie je taký vážny a sú odhodlaní v nej pokračovať, alternatíva voči aktuálnej vláde totiž podľa nich neexistuje. Po rokovaní koaličnej rady to oznámil Bugár, ktorý na brífing prišiel sám a tlmočil stanovisko vládneho trojlístka. Koalícia ešte krízu, ktorá vznikla po vypovedaní koaličnej zmluvy šéfom SNS, neuzavrela. Jej lídri sa opätovne stretnú v piatok.