Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Bugár: Vznikol Most, vášne utíchli a SNS s SMK vypadli z parlamentu

Béla Bugár hosťom v relácii KOMUNÁLNE VOĽBY 2014. Foto: Tablet.TV

Líder Mosta - Híd v relácii na TABLET.TV komentoval aj rokovania o bratislavskom primátorovi. Sieť niekedy cíti väčšiu silu, ako v skutočnosti má, povedal Bugár.

Bratislava 24. októbra (Teraz.sk) – Keď vznikol Most – Híd, nacionalistické vášne utíchli, a SNS s SMK sa nedostali do parlamentu. Dnes sa Slovenská národná strana snaží oživovať staré vášne a SMK sa v priebehu rokov dostala na úrovni členskej základne do takých hlbokých sporov s členmi Mosta – Híd, že to môže komplikovať spoluprácu oboch strán pred parlamentnými voľbami v roku 2016. “Ak chce SMK spoluprácu na parlamentných voľbách, treba už teraz pripravovať pôdu a vlastným členom hovoriť, že už stačilo a skúsme spolupracovať,” povedal v relácii na portáli Teraz.sk predseda Mosta – Híd Béla Bugár.

V niektorých mestách sa podľa neho podarilo pred komunálnymi voľbami nadviazať koaličnú spoluprácu s SMK, aj tam sa však niekedy prejavujú staré spory. “V Komárne máme spoločného kandidáta na primátora. Výsledkom bolo, že niektorí členovia na protest proti spolupráci s Mostom vystúpili z SMK,” poznamenal Bugár.

Od kandidátov vlastnej strany očakáva, že budú vedieť na komunálnej úrovni spolupracovať tak s nezávislými poslancami, ako aj členmi iných strán. “Očakávame od našich kandidátov, že budú v prospech obce vedieť spolupracovať a robiť kompromisy,” zdôraznil Bugár.



Ohradil sa aj voči kritike spolupráce Mosta – Híd s Rusínmi zo strany SNS. “Pán Danko zbytočne útočí,” poznamenal Bugár, ktorého predseda SNS Andrej Danko označil za najslušnejšieho, ale zároveň najrafinovanejšieho slovenského politika. Most – Híd je podľa neho ochotný podporiť legislatívne iniciatívy Rusínov a v podpore menšín má podobné priority. “O samosprávu sa usilujeme v oblastiach jazyka, kultúry a školstva,” priblížil Bugár. Most – Híd podľa neho nemá s Okrúhlym stolom Rusínov na Slovensku nadviazanú oficiálnu spoluprácu, jeden z členov predsedníctva Mosta – Híd je však Rusín a túto agendu v strane komunikuje.

Bugár sa vyjadril aj k situácii v Bratislave, kde Most – Híd v koalícii s SDKÚ-DS a SaS podporuje na post primátora kandidátku Siete Tatianu Kratochvílovú. Aktuálne však prebiehajú rokovania medzi pravicovými stranami o tom, že by niektorí kandidáti mohli z volieb odstúpiť, aby zvýšili šance silnejších pravicových kandidátov. “V prípade Bratislavy platí, že lepšie neskoro ako nikdy,” poznamenal Bugár. “Sieť v niektorých prípadoch cíti väčšiu silu, ako v skutočnosti má. To sa netýka len Bratislavy, ale aj iných miest,” dodal. “Teraz to vyzerá tak, že sú ochotní o tom rokovať. Začali sa rokovania aj ohľadom Bratislavy. Myslím si, že je to veľmi dobrý krok,” konštatoval Bugár.

V diskusii na portáli Teraz.sk komentoval predvolebnú situáciu v Dunajskej Strede, Komárne, Rimavskej Sobote, aj Šamoríne, definoval ambície a stratégiu Mosta – Híd pred komunálnymi voľbami.