Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

BUGÁR:Nerozbijeme koalíciu kvôli Mikovi, nevylučujem podporu Rezníkovi

Na snímke podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár (Most-Híd) informuje o výsledkoch rokovania poslaneckého grémia na tlačovej konferencii na pôde parlamentu v Bratislave v utorok 3. mája 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

Podľa Bélu Bugára sú dve možnosti. Buď nebude kandidát zvolený a bude ďalšia voľba, alebo sa šéfom RTVS stane generálny riaditeľ TASR Rezník.

Bratislava 16. júna (TASR) - Strana Most-Híd nerozbije koalíciu kvôli šéfovi Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václavovi Mikovi. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente predseda Mosta-Híd a podpredseda Národnej rady (NR) SR Béla Bugár. Nevylučuje, že jeho strana podporí v druhom kole hlasovania šéfa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Jaroslava Rezníka, ktorého doteraz odmietala.

"Ak si niekto myslí, že by sme mali hlasovať za pána Miku bez dohody v koalícii, a teda napriek vôli partnerov, tak to neurobíme. Nedá sa vylúčiť, že budeme hlasovať za pána Rezníka. Nedovolíme rozbiť koalíciu," povedal Bugár.

Podľa neho sú dnes dve možnosti. Buď nebude kandidát zvolený a bude ďalšia voľba, alebo sa šéfom RTVS stane generálny riaditeľ TASR Rezník. Za tento stav je podľa Bugára zodpovedná opozícia, ktorá pri voľbe toľko špekulovala, až to prekombinovala.

Podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar potvrdil, že mala byť dohoda s lídrom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom na podpore Michala Ruttkaya. Opozícia mala teda hlasovať podľa neho za Ruttkaya, ale napokon na poslednú chvíľu svoj postoj zmenila a hlasy dala Mikovi. Predseda klubu Mosta-Híd Gábor Gál zdôraznil, že voľba šéfa RTVS nie je o osobe Miku.

Bugár avizuje ďalšie rokovania. "Budeme rokovať v klube, potom s koaličnými partnermi a potom aj na základe dohody v koalícii, aj s kandidátom," uviedol Bugár s tým, že v pondelok by mal klub Mosta-Híd rozhodnúť, ako bude hlasovať. Dodal, že v situácii, keď sú dvaja kandidáti, bude potrebná dohoda, a tak zrejme poslanci nedostanú voľnú ruku.

Predseda Mosta-Híd zároveň chce do budúcnosti presadzovať, aby sa o personálnych zmenách hlasovalo len vtedy, ak bude dohoda v koalícii.

Poslanci v prvom kole tajnej voľby (15.6.) nezvolili šéfa RTVS. Vyberali z ôsmich kandidátov, ani jeden z nich však nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov. Do druhého kola postúpili šéf TASR Jaroslav Rezník so ziskom 73 hlasov a súčasný riaditeľ RTVS Václav Mika, ktorého volilo 53 poslancov.

Keďže na voľbe bolo 147 poslancov, Rezníkovi chýbal k víťazstvu jeden hlas. Druhé kolo sa uskutoční v utorok 20. júna o 11.00 h. Generálny riaditeľ RTVS sa volí na päť rokov.