Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: J. BURIAN: V roku 2040 dá Slovensko na dôchodky toľko ako dnes

Jozef Burian Foto: TASR/Michal Svítok

Štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Burian (Smer-SD) to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Bratislava 22. mája (TASR) – V najbližších 15 rokoch by sa mali na Slovensku znížiť výdavky na dôchodkový systém o 0,5 percentuálneho bodu (p. b.) a v roku 2040 budú na úrovni výdavkov dneška, teda približne 8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to zo správy Európskej komisie (EK). Slovenský dôchodkový systém je tak podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR dlhodobo udržateľný.



"Jedna generácia nemá problém s definovaním katastrofických scenárov, ktoré by mali nabúrať istotu, že nebudú vyplácané do budúcna dôchodky. V roku 2040 sa dostaneme vo výdavkovej časti približne na úroveň roku 2013, prípadne 2015," uviedol štátny tajomník rezortu Jozef Burian (Smer-SD) na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

K dlhodobej udržateľnosti dôchodkového systému podľa neho prispeli zmeny v prvom pilieri prijaté v roku 2012. Ide napríklad o zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného na päťnásobok priemernej mesačnej mzdy, postupné posilnenie solidarity vyššie príjmových poistencov s nižšie príjmovými či automatickú úpravu dôchodkového veku v závislosti od strednej dĺžky života od roku 2017. "Ak by ich Slovensko neurobilo, bolo by takmer o 3 p. b. horšie vo výdavkoch na dôchodkový systém," konštatoval Burian.



Demografický vývoj môže začať spôsobovať problémy od roku 2040. Burian upozornil, že kým v roku 2013 pripadalo na jedného obyvateľa v poproduktívnom veku, teda nad 65 rokov, takmer 5,4 ľudí v produktívnom veku, v roku 2060 to bude už len 1,5 človeka. "Nikto z nás nechce spochybňovať to, že demografia je nielen na Slovensku, ale aj v Európe nepriateľom budúceho vývoja, ale nie je jediným ukazovateľom," povedal. Ako dodal, pomôcť môžu opatrenia na podporu rodiny a migrácie, lepšie školstvo alebo vyššia zamestnanosť.

Druhý pilier podľa štátneho tajomníka neprispieva k dlhodobej udržateľnosti dôchodkového systému. Rozdiel medzi rastom dôchodkov v prvom pilieri a ich zhodnotením v druhom pilieri označil za významný. Celkové zvýšenie hodnoty prvopilierových dôchodkov bolo za posledných 10 rokov bez zohľadnenia inflácie viac ako 68 %, zhodnotenie dôchodkov v druhom pilieri necelých 18 %. "Po 10 rokoch sporenia bol druhý pilier výhodný len pre sporiteľov s mzdou vyššou ako 3,7-násobok priemernej mzdy," vyčíslil Burian.