Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V kauze bytovej mafie sa dnes oboznamovalo s utajovanými skutočnosťami

Ilustračné foto Foto: TASR

Pojednávanie sa dnes konalo s vylúčením verejnosti.

Bratislava 6. marca (TASR) - Pojednávanie v kauze bytovej mafie s obžalovaným Jozefom D., ktorý bol údajne agentom či príslušníkom Policajného zboru, sa dnes vykonalo pred Okresným súdom Bratislava 1 s vylúčením verejnosti.

Rozhodol o tom na úvod procesu predseda senátu Okresného súdu Bratislava 1, keďže sa na pojednávaní procesné strany oboznamovali s utajovanými skutočnosťami. "Okresný súd Bratislava I na dnešnom hlavnom pojednávaní vylúčil verejnosť v zmysle paragrafu 249 odsesku štyri Trestného poriadku z úradnej povinnosti, nakoľko procesným stranám oboznamoval utajené skutočnosti," spresnil pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Pojednávanie odročili na máj

Súd pojednávanie dnes odročil na začiatok mája, kedy budú vypočutí ďalší obžalovaní, ktorí doteraz vypočutí neboli a obžalovaní, ktorí najprv odmietli vypovedať na procese a teraz chcú vypovedať. Zároveň sa bude čítať výpoveď obžalovanej, ktorá požiadala o konanie v neprítomnosti.

Súdu bola už koncom januára síce doručená odpoveď Ministerstva vnútra SR o obžalovanom Jozefovi D., ale táto písomnosť je pod stupňom utajenia "vyhradené", preto nemohol predseda senátu vtedy o nej informovať. Súd odročil pojednávanie na dnes s tým, že dovtedy požiada rezort vnútra o zrušenie tohto stupňa a odstráni tak prekážku v konaní. V kauze je obžalovaných dovedna 14 osôb.

Ešte koncom októbra 2013 obžalovaný Jozef D. vyhlásil, že je stále príslušníkom polície. "Mám zato, že som doteraz príslušníkom polície a žiadam, aby som bol zbavený mlčanlivosti ministrom vnútra. V prípade, keby som reagoval na výpovede svedkov a nebudem zbavený mlčanlivosti, porušoval by som zákon. Žiadam preto súd, aby bolo pojednávanie odročené," povedal. Jedným z dôkazov, zdôraznil okrem iného advokát obžalovaného, že jeho klient bol, či je príslušníkom polície, je skutočnosť, že "štát platí poisťovni odvody na krycie meno Jozefa D., a to pod menom Jozef Kovačovič".

Pojednávanie odročili niekoľkokrát

Pojednávanie sa v tomto prípade od marca viackrát odročilo z dôvodu viacerých procesných prekážok ako napríklad neprítomnosť advokátov, či ich kolízia s inými pojednávaniami. Proces komplikuje skutočnosť, že tu figuruje okrem spomínaných 14 obžalovaných takmer 30 riadnych a náhradných advokátov.

Obžalovaní sú z podvodov, ktoré prebehli v rokoch 2004 až 2007. Nehnuteľnosti v miliónových hodnotách prevádzali nastrčené osoby – herci za niekoľko tisíc korún. Organizátori ich vybavili falošnými dokladmi totožnosti. Takzvaní herci sa potom vydávali za skutočných vlastníkov a podpisovali potrebné dokumenty. Podvodníkom sa takto podarilo získať nehnuteľnosti v bratislavských Rusovciach, byt v Senici či dom v centre Bratislavy. Jozef D. vystupoval aj v súvisiacej kauze na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v pozícii spolupracujúceho obvineného. Pred Okresným súdom Bratislava I už v októbri 2011 vypovedal, že pôsobil ako agent kriminálneho spravodajstva.

Čierne peniaze

Tvrdenia Jozefa D. o tom, že vysokým policajným predstaviteľom odovzdával čierne peniaze z trestnej činnosti, sú výmysly. "Jediní, kto tu hovorí pravdu, sme my, jediný, kto tu usvedčujúco klame, je tento pán. Veci, čo hovorí, okrem tých, ktoré súvisia s prácou proti organizovaným skupinám, sú výmysly," vyhlásil koncom októbra minulého roka minister vnútra Robert Kaliňák. Komunikačný odbor ministerstva vnútra už skôr priznal, že Jozef D. s políciou spolupracoval pri odhaľovaní závažnej trestnej činnosti v podsvetí.

"My sme viazaní zákonom o ochrane utajovaných skutočností. Nikomu nebudem dopodrobna rozprávať, ako sa na Slovensku bojuje s organizovaným zločinom. Tento systém tu funguje viac ako 12 rokov, myslím si, že je veľmi úspešný, lebo sa nám darí objasňovať staré vraždy, podarilo sa rozložiť mnohé organizované skupiny," povedal minulý rok na jeseň minister.