Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ani po roku sa nezačalo pojednávať v kauze bytovej mafie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Z dôvodu neúčasti troch obžalovaných dnes súd proces odročil na začiatok júna.

Bratislava 16. marca (TASR) - Ani viac ako po roku sa dnes nezačalo opätovne pojednávať pred senátom Okresného súdu Bratislava I v kauze bytovej mafie s hlavným obžalovaným Jozefom D., ktorý sa vydáva za policajného agenta, a ďalšími obžalovanými.

Z dôvodu neúčasti troch obžalovaných dnes súd proces odročil na začiatok júna. "Nakoľko v trestnej veci ide o nové zloženie senátu, súd vyzval obžalovaných, aby v lehote desiatich pracovných dní súdu oznámili, či trvajú na vykonaní dokazovania od začiatku, alebo súhlasia s pokračovaním dokazovania už vykonaného predchádzajúcim senátom," uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Po tom, ako sa pôvodný sudca a v súčasnosti obvinený Pavol D. vzdal k 1. máju minulého roku funkcie sudcu, značne to skomplikovalo doriešenie viacerých káuz, ktoré mu boli pridelené, aj vrátane tejto kauzy bytovej mafie. Nový predseda senátu v tejto trestnej veci Okresného súdu Bratislava I zrušil už raz termín hlavného pojednávania, ktorý bol vytýčený na termín 23. januára tohto roku. Dôvodom zrušenia termínu hlavného pojednávania bolo doručenie písomného ospravedlnenia neúčasti na hlavnom pojednávaní jednej z obžalovaných (bez súhlasu konať v jej neprítomnosti, pozn. TASR) a zároveň doručenie ospravedlnenia niekoľkých obhajcov.

Posledné pojednávanie v kauze bytovej mafie s obžalovaným Jozefom D., ktorý bol údajne agentom či príslušníkom Policajného zboru, sa na začiatku marca minulého roka vykonalo pred Okresným súdom Bratislava I s vylúčením verejnosti. Rozhodol o tom na úvod procesu vtedajší spomínaný predseda senátu Okresného súdu Bratislava I a exsudca Pavol D. Od konca septembra minulého roka voči nemu polícia vedie trestné stíhanie vo veci trestného činu marenia úlohy verejným činiteľom. Na nečinnosť tohto bývalého bratislavského sudcu sa dlhodobo v minulosti sťažovali bratislavskí prokurátori. Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) v súčinnosti s Krajskou prokuratúrou Bratislava (v obvode pôsobnosti KP BA bolo zistených 46 trestných vecí z celkového počtu 52 trestných vecí, pozn. TASR) preskúmala trestné veci, v ktorých mal tento bývalý sudca údajne konať s prieťahmi.

V kauze bytovej mafie je obžalovaných 14 osôb z podvodov, ktoré prebehli v rokoch 2004 až 2007. Nehnuteľnosti v miliónových hodnotách prevádzali nastrčené osoby – herci za niekoľko tisíc korún. Organizátori ich vybavili falošnými dokladmi totožnosti. Tzv. herci sa potom vydávali za skutočných vlastníkov a podpisovali potrebné dokumenty. Podvodníkom sa takto podarilo získať nehnuteľnosti v bratislavských Rusovciach, byt v Senici či dom v centre Bratislavy. Jozef D. pred Okresným súdom Bratislava I už v októbri 2011 vypovedal, že pôsobil ako agent kriminálneho spravodajstva.

Tvrdenia Jozefa D. o tom, že vysokým policajným predstaviteľom odovzdával čierne peniaze z trestnej činnosti, sú výmysly. "Jediní, kto tu hovorí pravdu, sme my, jediný, kto tu usvedčujúco klame, je tento pán. Veci, čo hovorí, okrem tých, ktoré súvisia s prácou proti organizovaným skupinám, sú výmysly," vyhlásil koncom októbra 2013 minister vnútra Robert Kaliňák.

Táto súdna kauza môže mať komplikovaný priebeh po odstúpení spomínaného Pavla D. z funkcie sudcu. Figuruje tu okrem 14 obžalovaných až približne 30 riadnych a náhradných advokátov. Celé mesiace sa v prípade od roku 2011 nepojednávalo z dôvodu viacerých procesných prekážok. Obžalovaní nemusia, ako je vyššie spomínané, súhlasiť so zložením nového senátu pod vedením nového zákonného sudcu.