Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Bývalá dôstojníčka VSS K. Svrčeková už nie je príslušníčkou OS SR

Ľubomír Galko v čase, keď bol minister obrany. Foto: TASR/Danka Capáková

Náčelník Generálneho štábu Peter Vojtek v reakcii na jej verejnú výpoveď vtedy podal trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu vyhýbania sa vojenskej službe.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Bývalá dôstojníčka Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Katarína Svrčeková, ktorá v júni tohto roka prehovorila o pomeroch vo vojenskom spravodajstve už nie príslušníčkou Ozbrojených síl (OS) SR. TASR to potvrdil hovorca OS SR Milan Vanga. "Poručíčka Svrčeková ukončila služobný pomer profesionálneho vojaka k 1.12.2013 zo zdravotných dôvodov," uviedol Vanga.

Svrčeková mala na vlastnej koži pocítiť šikanovanie, zastrašovanie, hrubý nátlak a diskrimináciu, aby nevyšli navonok okolnosti údajného tunelovania VSS v rokoch 2006 až 2010. Verejnosti ju predstavil exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) s tým, že jej výpoveď je otrasným svedectvom o pomeroch vo Vojenskom spravodajstve a o tom, že minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) nemá dosah na svojich podriadených.

Náčelník Generálneho štábu Peter Vojtek v reakcii na jej verejnú výpoveď vtedy podal trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu vyhýbania sa vojenskej službe. Menovaná si podľa jeho slov odmietla podať žiadosť o vykonanie bezpečnostnej previerky a vo svojom verejnom vystúpení pred médiami priznala, že jej konanie bolo účelové s cieľom ukončiť štátnu službu v OS SR aj napriek kontraktu, ktorý ju k službe viazal.