Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Bývalá učiteľka dnes oslavuje úctyhodných 101 rokov

Na archívnej snímke pani Elena Barátová počas rozhovoru pre Tlačovú agentúru SR. Foto: TASR - Michal Svítok

Stojednaročná dáma vychovala tri dcéry, má štyri vnučky, troch vnukov, päť pravnučiek a šesť pravnukov.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Bývalá dlhoročná učiteľka Elena Barátová dnes oslavuje úctyhodných 101 rokov, keď gratulanti za ňou prichádzali do Nového mesta nad Váhom z Prahy, z Ostravy, Bratislavy, Trenčína, Nitry, od Šiah a najmenší z nich štvormesačný v poradí už 11. pravnúčik až z belgického Bruselu.

"Dnes sa dožívam 101 požehnaných rokov, ktoré mi dožičil dobrotivý Boh. Pri tejto príležitosti želám zo srdca všetkým obyvateľom Slovenska, aby v sebe našli dosť síl a prispeli k rozkvetu našej domoviny. Je krásna, zaslúži si to. Dobrotivý Boh nech dá zdravie a Božie požehnanie našej utešenej vlasti a rodičom dostatok energie na to, aby zo svojich detí vychovali hrdých občanov našej krajiny," povedala pre TASR pani Barátová. Pri svojom dnešnom výročí si "neželala žiadne veľké dary, skôr naopak."

Elena Barátová, ktorá sporadicky lúšti krížovky, píše si každý deň denník a hrá náročnú hru Scrabble, odkazuje mladým, aby "s láskou pristupovali ku všetkému, lebo láska hory prenáša". Donedávna napriek svojmu veku pravidelne cvičila jogu.

Stojednaročná dáma vychovala tri dcéry, má štyri vnučky, troch vnukov, päť pravnučiek a šesť pravnukov. Jej potomkovia žijú od Slovenska cez Česko, Belgicko až po USA. Jej životným krédom bola podľa jej slov vždy "čestnosť a spravodlivosť, náročnosť voči sebe a dôslednosť pri vyžadovaní plnenia povinností svojich žiakov".

Elena Barátová – Lányová sa narodila 17. apríla 1915 v Starej Turej. V roku 1939 získala titul odborná učiteľka na aprobáciu slovenčina, zemepis, dejepis. Ako učiteľka pôsobila 40 rokov na školách v Novom Meste nad Váhom a vychovala niekoľko generácií žiakov, z ktorých vyrástli úspešní akademickí umelci, primári, či regionálni politici a iní.

Podľa štatistík máme na Slovensku 452 ľudí, ktorí sa dožili viac ako 101 rokov. Človek by čakal, že najstarší ľudia žijú v horských regiónoch s čistým vzduchom a prírodou nablízku. Kdeže, napríklad v Prievidzskom okrese, v blízkosti hnedouhoľných baní, chemických závodov a tepelnej elektrárne je až 14 ľudí starších ako 101 rokov. Siedmi z nich majú dokonca 103. Okres Prievidza sa tak zaradil medzi najdlhovekejšie okresy na Slovensku, napísal nedávno týždenník Plus 7 dní.