Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Bývalého policajta a príslušníka SIS Ľ. Kosíka chytili v Mali

Na snímke bývalý elitný policajt a príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboš Kosík, ktorého polícia zadržala v africkom štáte Mali. Košík sa mal podľa výsledkov vyšetrovania podieľať na zavlečení Michala Kováča ml. do Rakúska v roku 1995. Foto: TASR - MV SR

Miestna polícia je už v kontakte so slovenskými orgánmi, ktoré budú riešiť jeho prevoz.

Bratislava 11. novembra (Teraz.sk/TASR) - Polícia v africkom štáte Mali zadržala bývalého elitného policajta a príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka. Ten sa mal podľa výsledkov vyšetrovania podieľať na zavlečení Michala Kováča ml. do Rakúska v roku 1995.

Podľa Parlamentných listov mal Kosík dostať podporu od známej osobnosti slovenského šoubiznisu, pochádzajúcej z Mali.


"Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku bol Národnou ústredňou Interpol informovaný o zadržaní odsúdeného Ľuboša Kosíka. Odsúdený bol zadržaný na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu v krajine Mali. ŠTS bol požiadaný o zabezpečenie prekladu zatýkacieho rozkazu do francúzskeho jazyka. Po vyhotovení prekladu zašle súd uvedené materiály Ministerstvu spravodlivosti SR, ktoré požiadame o vyžiadanie odsúdeného na výkon trestu odňatia slobody," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

O zadržaní informoval Denník SME na svojom webovom portáli. Podľa informácií denníka malo prísť k zadržaniu vo štvrtok (10. 11.). Miestna polícia je už v tejto súvislosti v kontakte so slovenskými orgánmi, ktoré budú riešiť prevoz Kosíka do Slovenskej republiky. Interpol zároveň informoval aj špecializovaný súd v Pezinku, ktorý pracuje na jeho vydaní späť na Slovensko. Kosík by si mal následne podľa denníka odsedieť 14 rokov v najprísnejšom väzení, súčasťou trestu je podľa portálu aj pokuta 100.000 eur.

Kauza únosu Michala Kováča mladšieho do Rakúska v roku 1995 nebola pre amnestie expremiéra Vladimíra Mečiara doriešená. Súd však Kosíka uznal vinným v inej kauze zmenkového podvodu. Definitívny rozsudok padol na Najvyššom súde (NS) SR koncom júna. Bývalý policajt sa súdu nezúčastnil, zastupoval ho jeho advokát. Pred nástupom do väzenia sa mu podarilo utiecť.

Print Screen oficiálnej web stránky polície v Mali.
Foto: police.gov.ml


"K osobe bol dňa 8. augusta doručený európsky zatýkací rozkaz na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Pezinku, ktoré zabezpečilo zmenu kvalifikácie pri vyhlásení pátrania v Informačnom systéme Patros. Postup pri pátraní je štandardný ako pri dodaní do výkonu trestu odňatia slobody," uviedol pre TASR na začiatku augusta hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

ŠTS v Pezinku vydal 1. augusta na Kosíka európsky i medzinárodný zatýkací rozkaz. Pre falšovanie zmeniek v celkovej hodnote 2,4 milióna si Kosík odsedí za mrežami 14 rokov. NS SR v júni zamietol jeho odvolanie. Vlaňajší rozsudok ŠTS sa tak stal právoplatným a vykonateľným.

Keďže sa Kosík nezúčastnil na verejnom zasadnutí, nemohli ho okamžite zadržať príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže. NS SR v takomto prípade vydáva okrem príkazu na zadržanie aj nariadenie výkonu trestu a príkaz na dodanie do výkonu trestu.

Zadržanie Ľuboša K. dnes potvrdilo aj Prezídium Policajného zboru.

Na snímke polícia v Mali.
Foto: police.gov.ml


"Občan Slovenskej republiky Ľuboš K. bol hľadaný na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu vydaného Špecializovaným trestným súdom v Pezinku a na základe Červeného obežníka vydaného Interpolom. V súčasnosti prebieha intenzívna komunikácia medzi príslušnými justičnými orgánmi oboch krajín za účelom extradície osoby na územie Slovenska," uzavrel hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

O okolnostiach, za akých bol Kosík zadržaný v Bamaku - v hlavnom meste Mali, dnes miestne policajné zdroje TASR nevedeli konkrétne informovať. Rovnako neinformovali o tom ani ich miestne médiá. Francúzska centrála Interpolu v Lyone si vyžiadala oficiálnu žiadosť na vyjadrenie k okolnostiam zadržania.

Výberový prehľad známych prípadov v SR, pri ktorých zasahoval aj Interpol:



Michal Kováč ml.
11. novembra 1994 - Interpol vydal medzinárodný zatykač na Michala Kováča ml. v súvislosti s tzv. kauzou Technopol. Neznámi páchatelia na dvoch autách so slovenskými štátnymi poznávacími značkami 31. augusta 1995 násilne a protiprávne zavliekli M. Kováča ml. do cudziny. Syn slovenského prezidenta sa prebral pred policajnou stanicou v rakúskom Hainburgu. Na základe telefonátu zo Slovenska ho tam našla rakúska polícia a previezla do nemocnice. Po krátkom pobyte v nemocnici ho zadržali v súvislosti s medzinárodným zatykačom Interpolu, ktorý na neho vydali v Nemecku.

Alojz Lorenc
17. novembra 1994 - Medzinárodný zatykač na prednovembrového šéfa Štátnej bezpečnosti (ŠtB) Alojza Lorenca, ktorý vydala vtedy česká expozitúra Interpolu, platil v 54 krajinách sveta. Generálny sekretariát svetového Interpolu odporučil 19. septembra 1995 svojim pobočkám nezaoberať sa medzinárodným zatykačom na bývalého prvého námestníka federálneho ministra vnútra ČSSR a šéfa ŠtB Alojza Lorenca z dôvodu politického podtextu zatykača.

Ivan Lexa
10. júla 2000 - Interpol vyhlásil po Ivanovi Lexovi medzinárodné pátranie. V sprievode dvoch agentov juhoafrického Interpolu sa Lexa 18. júla 2002 vrátil na Slovensko, ktoré opustil pravdepodobne v máji 2000 po tom, čo Národná rada SR vydala poslanca Lexu na trestné stíhanie.

Vladimír Fruni, Marián Šebeščák a František Matík
26. júna 2002 - Útvar osobitného určenia Prezídia Policajného zboru a pracovníci Národnej ústredne Interpolu na Slovensku bezprostredne po tom, čo obidvoch obvinených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka oficiálne vydali chorvátske orgány slovenskej strane, ich letecky prepravili do Košíc. Odbor cieľového pátrania v spolupráci s Národnou ústredňou Interpol Bratislava po dlhodobej pátracej činnosti v spolupráci s policajnými útvarmi Srbska zadržali 28. januára 2015 osobu s falošnými dokladmi, ktorej identita by mohla zodpovedať osobe Františka Matíka. Právoplatne odsúdeného bývalého šéfa nebankového subjektu Horizont Slovakia Františka Matíka, ktorý bol na úteku približne 13 rokov, previezli 22. januára 2016 letecky zo Srbska na Slovensko.

Branislav Adamčo
13. októbra 2005 - V sieti maďarského Interpolu uviazol slovenský vydierač Branislav Adamčo, ktorý figuroval aj v kauze vraždy Mariána Karcela. Slovenským kolegom ho odovzdali na hraničnom priechode v Komárne. Po Branislavovi A. pátrala polícia odvtedy, čo Najvyšší súd SR rozhodol o obnove konania v kauze vraždy Karcela.

Karol Mello
Od roku 2006 po ňom pátral Interpol - Karol Mello, ktorý je na Slovensku obvinený z viacerých závažných trestných činov, sa nachádza stále v stredoamerickom Belize a 21. augusta 2013 sa obrátil na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP).

Baki Sadiki
25. októbra 2012 - Albánca Bakiho S. zatkli okolo 17.00 h v Kosove spojenecké jednotky OSN. Vypátral ho Interpol v rámci akcie Infrared a dostal sa do 40-dňovej vydávacej väzby. Odsúdeného albánskeho narkobaróna z Kosova na Slovensko 28. decembra 2012 doviezol vládny špeciál.

Viliam Mišenka
2. januára 2013 - Interpol po Viliamovi Mišenkovi pátral v rámci medzinárodnej pátracej akcie. Zadržali ho pri prechádzke na pláži na ostrove Margarita vo Venezuele.

Jozef Polonec
4. marca 2014 - V Thajsku zadržali Slováka, ktorý sa tam pravdepodobne vyhýbal trestu za znásilnenie svojej dcéry. Jozef Polonec (1965) bol zadržaný v thajskej oblasti Pattaya. Lokalizovanie a zadržanie osoby prebehlo v úzkej spolupráci Národnej ústredne Interpol Bratislava a thajskej polície.

Štefan Sinička
30. októbra 2014 - Polícia ho hľadala na základe medzinárodného zatykača vydaného Špecializovaným trestným súdom v Banskej Bystrici. Bol totiž odsúdený na 20 rokov odňatia slobody za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny a účasť na vražde, trestu sa ale vyhýbal. Pátrači z Prezídia Policajného zboru spolu s Národnou ústredňou Interpolu v apríli 2013 lokalizovali Štefana Siničku na ostrove La Isla Margarita vo Venezuele. Za prísnych bezpečnostných opatrení bol dopravený z Venezuely na Slovensko, odkiaľ bol vydaný v rámci extradície a nie vyhostený.

Andrej Gajdár
V Paname polícia zatkla 26. marca 2015 jedného z najhľadanejších Slovákov Andreja Gajdára, ako vychádzal s oboma nezvestnými deťmi, po ktorých pátra Interpol, von z paneláka v centre Panama City.

Roman Csonka
23. septembra 2015 - Vydali ho z Mexika na Slovensko. V Mexiku bol zadržaný 21. januára 2015 na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu vydaného Krajským súdom v Nitre v roku 2013. Csonka bol pre trestný čin podvodu odsúdený. Ministerstvu dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky spôsobil škodu v celkovej výške 29.675.000 Sk (približne jeden milión eur). Po vydaní medzinárodného zatýkacieho rozkazu Národná ústredňa Interpol Bratislava v spolupráci s Odborom cieľového pátrania Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru vykonala rozsiahle úkony za účelom lokalizácie hľadanej osoby.

Róbert Lališ alias Kýbel
22. decembra 2015 – Róberta Lališa považovaného za bývalého šéfa skupiny sýkorovcov, previezli z Nemecka na Slovensko. Hľadanú osobu, ktorá bola 23. októbra 2015 zadržaná v Spolkovej republike Nemecko na základe záznamu v Schengenskom informačnom systéme, slovenská polícia prevzala od nemeckých orgánov na základe rozhodnutia o vykonaní viacerých európskych zatýkacích rozkazov vydaných Špecializovaným trestným súdom v Pezinku pre účely trestného stíhania.