Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Bývalého šéfa Horizontu Františka Matíka vydajú na Slovensko

Foto: TASR/Svätopluk Písecký
Na kombinovanej snímke sprava dve fotografie Františka Matíka z falošných dokladov, tretia je fotografia polície. Foto: TASR/Tlacovy odbor KMV MVSR

Matík bol na úteku od roku 2002.

Bratislava 4. januára (TASR) - Bývalého šéfa nebankového subjektu Horizont Slovakia Františka Matíka vydajú na Slovensko. Rozhodol o tom 28. decembra srbský odvolací súd. Rozhodnutie je právoplatné. Jeho vydanie musí ešte podpisom odobriť srbský minister spravodlivosti.

Horizont Slovakia a BMG Invest stihli od obyvateľov v priebehu piatich rokov vyzbierať viac ako 2 miliardy eur a uzavreli 856.000 zmlúv. Vyše 1,75 miliardy eur použili na spätné vyplatenie vkladov a úrokov. Poškodených ostalo približne 170.000 ľudí.

TASR prináša výberovú chronológiu krachu nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest.

1997 - Vladimír Fruni kúpil spoločnosť Horizont Slovakia a na jeseň začal prijímať vklady od obyvateľstva prostredníctvom spoločnosti BMG Invest. Sľuboval neuveriteľne vysoké zhodnotenie vkladov.

1998 - Spoločnosť Horizont Slovakia, o. c. p., vykázala stratu 246 miliónov korún a celkové aktíva Horizontu predstavovali zhruba 2,5 miliardy korún.

2001 - Firma zvýšila základné imanie na viac ako 4,6 miliardy slovenských korún. SIS upozorňovala na blížiaci sa bankrot nebankových inštitúcií a analyzovala ich pochybné investície. Spoločnosť sa bránila poskytovať údaje o hospodárení svojim klientom.

4. februára 2002 - Pobočky BMG Invest ostali zatvorené. Horizont Slovakia a BMG Invest stihli od obyvateľov vyzbierať 62,78 miliardy korún a uzavreli 856.000 zmlúv. Vyše 53 miliárd použili na spätné vyplatenie vkladov a úrokov. Poškodených zostalo 170.000 ľudí.

1. marca 2002 - Na základe medzinárodného zatykača z 28. februára toho roku zadržala chorvátska polícia dvoch obvinených konateľov nebankových spoločností Horizont Slovakia a B.M.G. Invest Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka.

17. mája 2002 - Župný súd v chorvátskom Splite uzavrel vyšetrovanie Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka, spis postúpil Najvyššiemu súdu Chorvátskej republiky. Spolu s ním odoslali do Záhrebu aj odvolanie sa obhajcov oboch Slovákov voči rozhodnutiu trojčlennej rady sudcov Župného súdu zahrnutom v spise, že sa naplnili podmienky na vydanie zadržaných na Slovensko.

28. mája 2002 - Krajský súd v Košiciach vyhlásil konkurz na nebankovú finančnú spoločnosť Horizont Slovakia, a. s.

26. júna 2002 - Útvar osobitného určenia Prezídia Policajného zboru a pracovníci Národnej ústredne Interpolu na Slovensku bezprostredne po tom, čo obidvoch obvinených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka oficiálne vydali chorvátske orgány slovenskej strane, ich letecky prepravili do Košíc.

3. mája 2006
- Senát Špeciálneho súdu v Pezinku na neverejnom zasadnutí rozhodol o zaistení majetku obžalovaných Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka. Špeciálny prokurátor obžaloval bývalého šéfa Horizontu Vladimíra Fruniho a jeho spoločníkov Annu M., Františka Matíka a Mariána Šebeščáka z trestných činov podvodu a porušenia pravidiel v hospodárskom styku, ktorých sa mali dopustiť v súvislosti s krachom nebankových finančných inštitúcií. Do dátumu, kedy spoločnosti zatvorili všetky svoje pobočky, uzatvorili viac ako 850.000 zmlúv a celková výška vkladov predstavovala takmer 63 miliárd Sk. Obžaloba vyčíslila škodu na viac ako 12 miliárd Sk. Išlo o nevyplatené vklady.


22. novembra 2006 - Senát Špeciálneho súdu v Pezinku ukončil dokazovanie v kauzách týkajúcich sa tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia s obžalovanými Vladimírom Frunim a Mariánom Šebeščákom.

10. januára 2007 - Špeciálny súd v Pezinku odsúdil na 11,5 roka väzenia bývalého majiteľa nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimíra Fruniho.

30. mája 2007
- Najvyšší súd (NS) SR potvrdil 11,5-ročný trest v tretej nápravnovýchovnej skupine pre bývalého majiteľa nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimíra Fruniho, ako aj jeho blízkeho spoločníka Františka Matíka a zamietol tak odvolanie, ktoré podali voči rozsudku Špeciálneho súdu (ŠS) SR v Pezinku. Zároveň NS SR potvrdil ich vinu z trestných činov podvodu formou spolupáchateľstva a porušenia pravidiel v hospodárskom styku, ktorých sa mali dopustiť v súvislosti s krachom nebankových finančných inštitúcií, ako aj prepadnutie ich majetku. Matík však na výkon trestu nenastúpil, keďže miesto jeho pobytu nebolo známe. Spolu s nimi odsúdil ŠS SR na sedem rokov väzenia Mariána Šebeščáka a zaradil ho do prvej nápravnovýchovnej skupiny. Štvrtú obžalovanú Annu M. senát ŠS SR oslobodil.

13. januára 2010 - Okresný súd (OS) v Trenčíne vyhovel Fruniho žiadosti o podmienečné prepustenie na slobodu po tom, ako si Fruni odpykal dve tretiny trestu. Okresný súd zobral do úvahy jeho kladné hodnotenie, zlý zdravotný stav (infarkt myokardu) a fakt, že má nezaopatrenú manželku. Voči rozhodnutiu OS sa prokurátor odvolal.

4. marca 2010 - Krajský súd v Trenčíne rozhodol, že šéf nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimír Fruni zostane vo väzení. Senát Krajského súdu v Trenčíne tak na neverejnom zasadnutí vyhovel sťažnosti prokurátora, ktorú podal voči výroku Okresného súdu v Trenčíne.

1. júla 2010 - Okresný súd Trenčín zamietol návrh na podmienečné prepustenie odsúdeného Vladimíra Fruniho, ktorý podala príbuzná odsúdeného aj samotný odsúdený. Proti tomuto rozhodnutiu podali sťažnosť odsúdený a jeho príbuzná.

16. septembra 2010 - Šéf nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimír Fruni zostal naďalej vo väzení. Rozhodol o tom na neverejnom zasadnutí senát Krajského súdu v Trenčíne, ktorý potvrdil rozhodnutie prvostupňového okresného súdu.

6. februára 2011 - Daňové riaditeľstvo (DR) v Banskej Bystrici potvrdilo, že dostalo zoznam ľudí z takzvaného Mečiarovho cédečka, teda tých, ktorí zarobili v skrachovaných nebankových subjektoch BMG Invest a Horizont Slovakia. Zoznam dostal aj špeciálny prokurátor. DR konštatovalo, že nie všetky osoby z "cédečka" si splnili daňové povinnosti, ktoré im vyplynuli na základe zisku v nebankových subjektoch, nemohlo však zasiahnuť, pretože tieto prehrešky už boli premlčané. Porušenie zákona zistili aj na špeciálnej prokuratúre, nemohli však konať z rovnakého dôvodu.

21. júna 2011 - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že práva bývalého majiteľa nebankových subjektov Horizont Slovakia a BMG Invest Vladimíra Fruniho neboli porušené.

27. júla 2011 - Bývalého majiteľa nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimíra Fruniho prepustili z väzenia. Okresný súd v Trenčíne mu odpustil viac ako dva roky trestu.

20. februára 2012 - Dávid B., obžalovaný z tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia, nenastúpil do väzenia za spreneveru. ŠTS ho odsúdil na päť rokov ešte v novembri 2010 a keďže Najvyšší súd SR tento rozsudok potvrdil 19. januára 2012, Dávid B. mal ísť ešte na 3,5 roka za mreže. Súd mu totiž do päťročného trestu započítal jeden a pol roka z takmer piatich, ktoré v minulosti strávil vo väzbe.

2. apríla 2012 - Jeden z troch konateľov skrachovanej nebankovej organizácie Horizont Slovakia Marián Šebeščák zomrel na nespresnené zdravotné komplikácie ako 52-ročný ešte v januári 2012 v Prahe. Špecializovaný trestný súd o Šebeščákovej smrti nevedel.

11. apríla 2013 - Dávid B. z kauzy tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia zostane za mrežami, aby si odsedel zvyšok trestu za spreneveru. Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR, ktorý zamietol jeho sťažnosť voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Dávid B. podľa obžaloby chcel odčerpať peniaze z Horizontu, a preto dal zaplatiť faktúru za fiktívne služby. ŠTS ho odsúdil v novembri 2010 za spreneveru 5,6 milióna korún na päť rokov odňatia slobody. Stíhanie za spreneveru bolo súčasťou kauzy tunelovania nebankových subjektov. Špecializovaný súd však vtedy rozhodol, že vec sprenevery vylúči na samostatné konanie a ukončí. Dávid B. predtým strávil vo vyšetrovacej väzbe takmer päť rokov, pre neho to však vtedy znamenalo, že do väzenia s minimálnym stupňom stráženia sa má vrátiť na 3,5 roka, aby si trest odsedel.

21. februára 2014 – Dávida B. z kauzy tunelovania BMG Invest Horizont Slovakia podmienečne prepustili z väzenia. Rozhodol o tom Okresný súd v Trnave, ktorý mu zároveň určil skúšobnú lehotu na štyri roky, rozhodnutie trnavského súdu je právoplatné. Obžalovaný si vo väznici v Hrnčiarovciach nad Parnou v okrese Trnava odpykával trest za spreneveru.

Pokračovanie pojednávania v pondelok 4. augusta 2014 na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v kauze tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia. Na snímke obžalovaní Jozef M. (druhý zľava), Patrik P. (tretí sprava) a Dávid B. (vpravo) pred začiatkom pojednávania.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

28. januára 2015 - Odbor cieľového pátrania v spolupráci s Národnou ústredňou Interpol Bratislava po dlhodobej pátracej činnosti v spolupráci s policajnými útvarmi Srbska zadržali v srbskej Vojvodine osobu s falošnými dokladmi, ktorej identita by mohla zodpovedať osobe Františka Matíka.

30. januára 2015 – Slovensko požiadalo Srbsko o vydanie 13 rokov hľadaného Františka Matíka odsúdeného v kauze krachu nebankovej spoločnosti BMG Invest.

24. júla 2015 - Takmer pol roka už Srbsko rozhoduje o vydaní Františka Matíka, odsúdeného za podvody v nebankovom dome Horizont Slovakia na 11,5 roka. Súd si vyžiadal od nášho ministerstva spravodlivosti potrebné dokumenty, išlo o rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý v roku 2009 vyhlásil Špeciálny súd v pôvodnej forme za protiústavný. Srbsko teda rozhodovalo, či proces s Matíkom pred vtedajším Špeciálnym súdom bol zákonný. Matík už na Slovensku požiadal aj o obnovu konania v jeho kauze.

12. novembra 2015
– Najvyšší súd SR nevyhovel sťažnosti Františka Matíka odsúdeného v kauze tunelovania nebankovej spoločnosti BMG Invest, aby bol opätovne otvorený jeho proces.