Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Bývalý úradník z rezortu práce si odsedí za korupciu dva roky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Okrem toho bude musieť obžalovaný zaplatiť 3000-eurový peňažný trest a dostal aj štvorročný zákaz zamestnať sa ako štátny úradník.

Bratislava 4. mája (TASR) – Dva roky vo väzení s minimálnym stupňom stráženia si odsedí bývalý úradník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Štefan M., ktorý údajne ponúkal svojej kolegyni 20.000 eur, ak do novely zákona o dôchodkom sporení zapracuje zmeny v prospech istej skupiny ľudí.

Rozhodol o tom dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku. TASR informovala jeho hovorkyňa Katarína Kudjáková.

Okrem toho bude musieť obžalovaný zaplatiť 3000-eurový peňažný trest a dostal aj štvorročný zákaz zamestnať sa ako štátny úradník.

Ovplyvňovať mal šéfku sekcie sociálneho zabezpečenia a dôchodkového sporenia na ministerstve, ktorej odovzdal zoznam požiadaviek, ako aj 250-eurový poukaz do hotela Kempinski vo Vysokých Tatrách.

"Išlo o reguláciu systému tak, aby bolo možné čo najvoľnejšie investovanie a aby zákon prikazoval, že 90 percent investícii musí byť na Slovensku," povedala na súde o požiadavkách šéfka sekcie. Bola zodpovedná za tvorbu zákona, ale všetko oznámila polícii, ktorá na prípade začala pracovať. Monitorovala ďalšie stretnutia svedkyne s obžalovaným, ako aj stretnutie s finančníkom, ktorý pracoval pre J&T. Finančná skupina spojitosť s prípadom odmietla.

Prvý raz mal Štefan M. prísť za svojou kolegyňou ešte v júli 2010, za podplácanie mu hrozilo päť rokov väzenia. Obžalovaný sa voči rozsudku odvolal, prípad teda prevezme Najvyšší súd SR.