Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Koniec roka prinesie extrémne počasie, na toto sa pripravte

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Počas tohtoročnej zimy sa môžu podľa klimatológov vyskytnúť aj extrémy.

Bratislava 26. septembra (Teraz.sk) – Extrémne teplé leto a klimatický jav El Niňo by mohli mať vplyv na tohtoročnú zimu. Pre Teraz.sk to potvrdili klimatológovia Pavel Faško a Milan Lapin.

Rekordný počet tropických dní na severe Slovenska, či taktiež množstvo tropických noci vo veľkých mestách sa podpísali pod tohtoročnými extrémnymi horúčavami, uvádza Faško. Ako ďalej vysvetľuje, vždy po veľmi teplých letách prichádza obdobie so zrážkami.

Veľa snehu, ale teplo

Klimatológ preto predpokladá, že sa to môže prejaviť aj na tejto zime, ktorá sa bude podľa neho vyznačovať bohatou snehovou nádielkou. Faško na druhej strane zdôrazňuje, že táto nádielka bude zároveň nestabilná a sneh sa bude rýchlo topiť.

Globálne otepľovanie sa tiež nepopierateľne odrazí na teplotách počas nasledujúcich ročných období, hovorí expert na klimatické zmeny na Slovensku Milan Lapin. „Tento aj budúci rok môžeme očakávať väčšie oteplenie než sme predpovedali,“ objasňuje.

Čo sa týka tohtoročnej zimy, Lapin si je takmer istý počasím, ktoré nás čaká: „Na severnej pologuli bude táto zima teplá, možno najteplejšia v histórii.“

Extrémne počasie počas zimy nepopiera ani klimatológ Pavel Faško. „Zima je náchylnejšie obdobie ako iné na vývoj extrémov. Prirodzená premenlivosť počasia je vyššia ako v lete,“ vysvetľuje.

Obzvlášť silný El Niňo

V porovnaní s predchádzajúcim teplým obdobím, môže prísť podľa experta výrazné ochladenie. Na začiatku zimnej sezóny v mesiacoch ako je december môže byť nástup zimy dosť razantný. Silný vplyv na zimu bude mať aj fenomén El Niňo, tvrdí klimatológ. Tento prírodný jav súvisí so zmenami morského prúdenia v Pacifiku.

„Obyčajne, keď je El Niňo veľmi silné, nebýva zima mrazivá. Skôr býva vlhkejšia, miernejšia, čo by mohlo znamenať viac snehu vo vyšších nadmorských výškach,“ predpokladá Faško. Vždy, keď bolo El Niňo od polovice 20. storočia silné, zima bola v Európe poznačená veľkým množstvom zrážok. „Nebola to mrazivá zima, len miernejšia,“ dodáva klimatológ.

Jav El Niňo sa vyskytuje cyklicky, počas neho sa otepľujú moria na rovníku. Vďaka tomu sa menia aj prúdy, čo v rôznych častiach sveta môže vyvolať rôzne účinky, napríklad silné dažde alebo sucho.