Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Takmer na celom Slovensku platí výstraha pred búrkami, hrozia povodne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

SHMÚ očakáva ojedinele výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Takmer na celom území Slovenska okrem štyroch okresov na krajnom východe (Snina, Humenné, Michalovce, Sobrance) platí dnes výstraha prvého stupňa pred búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) ju vydal s platnosťou do 21. hodiny.

SHMÚ očakáva ojedinele výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 až 25 m/s. "Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov," informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke.

Rovnaká celodenná výstraha pred búrkami pre celé územie SR okrem západného Slovenska platí aj na utorok (5.8.). Streda (6.8.) je zatiaľ bez výstrah.

Pre okresy na hornej a dolnej Nitre platí výstraha pred povodňami

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého a druhého stupňa pred prívalovou povodňou a povodňou z trvalého dažďa. Celkovo ide o osem okresov. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke.

Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Nové Zámky, Nitra, Zlaté Moravce, Topoľčany, Zvolen. Varovanie druhého stupňa platí pre okres Prievidza. Výstrahy platia až do utorka (5.8) do 19.00 h, v prípade okresu Zvolen do 10.00 h.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach a nasýtenosť povodia predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádza SHMÚ.

Vodná hladina momentálne stúpa na tokoch Tužina a Handlovka, ktoré dosahujú výšku zodpovedajúcu prvému stupňu povodňovej aktivity.

HaZZ: Po búrkach sa situácia postupne upokojuje


V súvislosti s poveternostnou situáciou a búrkovou činnosťou sa situácia postupne upokojuje. Bratislavskí hasiči od 12.00 do 19.00 h museli v hlavnom meste zasahovať dvakrát, a to na Tomášikovej ulici a Ľudovom námestí, kde odčerpávali vodu zo zatopených priestorov. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová.

Okrem Bratislavy zasahovali hasiči päťkrát v Žilinskom kraji, štyrikrát v Trenčianskom, jedenkrát v Banskobystrickom a v Košickom kraji. "Okrem odčerpávania prebytočnej vody hasiči zasahovali pri odstraňovaní spadnutých stromov na cestách a automobiloch," dodala Farkasová.