Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Prioritou D. Čaploviča je zvýšiť v roku 2014 objem peňazí do školstva

Na snímke minister školstva SR Dušan Čaplovič Foto: TASR/Martin Baumann

Uviedol to dnes v diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 minister Dušan Čaplovič.

Bratislava 12. mája (TASR) – Prioritou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR je, aby sa v roku 2014 zvýšil objem finančných prostriedkov určených v rozpočte do školstva. Uviedol to dnes v diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12 minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Ďaleko ľahšie sa podľa neho dávajú do školstva prostriedky v čase konjunktúry, ako v čase krízy. "Musíme na jednej strane konsolidovať. Napriek tomu je prioritou, nielen mojou, a som presvedčený, že aj ministra financií Petra Kažimíra, aby sme prostriedky do školstva aj v týchto ťažkých časoch, opäť aj vo vzťahu k roku 2014 našli," zdôraznil.

Konštatoval zároveň, že nemá žiadne výhrady voči platovým požiadavkám učiteľov. "Je tu však aj konsolidácia verejných financií. Máme zároveň ústavnú dlhovú brdu. Nad rámec, ktorý nám určila Európska komisia, máme v rokoch 2014 a 2015 ušetriť ešte ďalších 800 miliónov eur," pripomenul.

Poslanec Národnej rady (NR) SR a člen parlamentného Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Peter Osuský (SaS) poznamenal, že slovenskí učitelia boli v otázke čakania na zvyšovanie svojich platov voči rezortu školstva už veľmi dlho trpezliví.

"Ak však vieme, aké je ekonomické východisko, ak vieme, aká je koncová méta, ak môžeme vzhľadom na turbulencie v ekonomike – v svetovej i našej očakávať nejaký vývoj v oblasti HDP, tak sa dajú celkom jednoducho a podľa mňa nie neodôvodnene napísať do prognóz celkom pevné položky do roku 2016. Nikto od vás nechce, aby ste učiteľom predložili na tácke vývoj až do roku 2020. Vy ste do prognózy o stave školstva však nedali nič. Lebo to, čo hovoríte, že bude v roku 2020, to sú len slová," dodal Osuský.