Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Čaputová podpísala novelu o kategorizácii zdravotnej starostlivosti

Na archívnej snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Dano Veselský

Novela podľa hlavy štátu neruší pôvodný zámer, len posúva zavedenie tohto nároku o rok neskôr.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok podpísala novelu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti. Právna úprava podľa nej nie je v rozpore s ústavou. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Prezidentka zároveň podľa jeho slov považuje za oprávnený zámer predkladateľa úpravy oddialiť dátum vzniku nároku pacienta na poskytnutie zdravotnej starostlivosti vo vzťahu k čakacím listinám. "Keďže k 1. januáru 2024 je nielen podľa rezortu zdravotníctva, ale aj podľa nemocníc a zdravotných poisťovní fakticky nevykonateľný," uviedol hovorca.

Novela podľa hlavy štátu neruší pôvodný zámer, len posúva zavedenie tohto nároku o rok neskôr. Prezidentka zároveň apeluje na dotknuté subjekty, aby časový posun v účinnosti využili na dôslednú prípravu informačných systémov tak, aby zákonný nárok aj reálne doručil pacientom benefit v podobe zrýchlenia zdravotníckych výkonov.

Z novelizácie vyplýva, že optimalizácia siete nemocníc bude zatiaľ pokračovať za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti vo všetkých nemocniciach na prechodné obdobie. Zároveň sa posunie dátum zavedenia maximálnych čakacích dôb na operácie, malo by k tomu dôjsť od roku 2025.