Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Čaputová: Potrebujeme vytvárať vzťahy založené na ľudskosti a empatii

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR Jaroslav Novák

Poznamenala, že na Slovensku sme za vyše 30 rokov urobili nemálo pre to, aby hodnoty deklarácie pocítili ľudia vo svojom každodennom živote.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Viac ako inokedy potrebujeme vytvárať vzťahy založené na ľudskosti a empatii. Slobodu žiť svoj život v rovnoprávnosti, dôstojnosti a bezpečí nezažíva na Slovensku každý. Zodpovednosť je na štátnych a verejných inštitúciách, ktoré môžu meniť zákony a tvoriť verejné politiky. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti 75. výročia prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv.

"Viac ako inokedy potrebujeme vytvárať vzťahy založené na ľudskosti a empatii. A pracovať na tom, aby odlišnosti založené na zdravotnom znevýhodnení, sexuálnej orientácii, etnickej či rodovej identite neboli dôvodmi na vylučovanie. Aby sa naša ľahostajnosť nikdy nepriatelila s násilím, šikanou, ani s existenčným strádaním ľudí a rodín v našom okolí," uviedla hlava štátu. Poznamenala, že na Slovensku sme za vyše 30 rokov urobili nemálo pre to, aby hodnoty deklarácie pocítili ľudia vo svojom každodennom živote.