Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka sa v Nemecku stretla so Steinmeierom

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odcestovala na dvojdňovú návštevu Nemecka, kde absolvuje nástupnú návštevu v dňoch 21. - 22. augusta 2019. Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (vpravo) a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier počas prehliadky čestnej stráže v Berlíne 21. augusta 2019. Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Čaputovú čaká ešte poobede rokovanie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Neskôr sa na slovenskom zastupiteľskom úrade v Berlíne stretne s krajanmi.

Berlín 21. augusta (TASR) - Slovensko a Nemecko sú si podľa nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera najbližšie za posledné desaťročia. Vyhlásil to po stredajšom stretnutí so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Berlíne. Ocenil jej zvolenie do úradu. Považuje ho za dôkaz toho, že nádeje spred 30 rokov, keď padol Berlínsky múr, sú stále živé.

"Naše krajiny majú veľa zhodného,"
konštatovala Čaputová. Spájajú ich podľa nej hodnoty aj vízia silnej a spoločnej Európskej únie. Obaja sa tiež zhodli, že neriadený brexit bude problémom nielen pre Veľkú Britániu, ale aj samotnú Európsku úniu.

Čaputová pozvala nemeckého prezidenta na návštevu Slovenska. Zároveň potvrdila, že sa 9. novembra zúčastní v Berlíne na oslavách 30. výročia pádu Berlínskeho múru.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odcestovala na dvojdňovú návštevu Nemecka, kde absolvuje nástupnú návštevu v dňoch 21. - 22. augusta 2019. Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (vľavo) a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier si podávajú ruky počas stretnutia v Berlíne.
Foto: FOTO TASR - Martin Baumann


Slovenská prezidentka si po stretnutí s Frankom-Walterom Steinmeierom prezidentom uctí pamiatku všetkých, ktorí zahynuli pri pokuse o prekročenie Berlínskeho múru. Položí kyticu k pamätníku Bielych krížov. Keďže sa jej návšteva koná v čase 51. výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, následne poskytne vyhlásenie k udalostiam z augusta 1968.

Augustové udalosti si pripomenula už ráno pred odletom do Nemecka položením venca k pamätníku na bratislavskom Námestí SNP. "V tento deň si viac ako inokedy uvedomujeme, že život v slobodnom a demokratickom štáte nie je samozrejmosťou, ale vzácnou hodnotou, ktorá bola vykúpená nemalými obeťami. Budem o tom hovoriť aj dnes pri Berlínskom múre," povedala.



Čaputovú čaká ešte poobede rokovanie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Neskôr sa na slovenskom zastupiteľskom úrade v Berlíne stretne s krajanmi.