Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ČAPUTOVÁ: Stanovisko k Číne je nemenné, pozvanie A. Danka rešpektujem

Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová počas prijatia v Prezidentskom paláci v Bratislave 13. augusta 2019. Foto: TASR/Dano Veselský

Prezidentka na júlovom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky Wang Im vyjadrila znepokojenie a obavy zo zhoršujúcej sa situácie v oblasti ochrany ľudských práv v Číne.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Stanovisko, v ktorom prezidentka Zuzana Čaputová kritizovala Čínu za nedodržiavanie ľudských práv, bolo plne v súlade s pozíciou EÚ a je nemenné. Čaputová to uviedla v utorok po stretnutí s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou. Dodala však, že rešpektuje iný názor predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) aj jeho pozvanie predsedu čínskeho parlamentu na návštevu Slovenska.

"Ľudské práva sú absolútnymi právami a nie je možné ich relativizovať, preto bol môj postoj taký, ako som ho komunikovala. Kroky predsedu parlamentu, pokiaľ ide o pozvanie partnera na jeho úrovni, rešpektujem. To, že má na veci iný názor, nie je prvýkrát, v oblasti zahraničnej politiky obzvlášť. Rešpektujem, že to vníma inak," uviedla.

Názor prezidentky zdieľa aj Patakyová. "Nielen ako verejný ochranca práv, ale aj ako človek sa domnievam, že ľudské práva a slobody majú prednosť pred ekonomickými otázkami," dodala.

Prezidentka na júlovom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky Wang Im vyjadrila znepokojenie a obavy zo zhoršujúcej sa situácie v oblasti ochrany ľudských práv v Číne. Jej vyjadrenia kritizovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS), podľa ktorej môže konfrontácia s Čínou ohroziť rozvoj obchodu, a tým aj pracovné miesta na Slovensku.

Začiatkom augusta Danko na stretnutí s čínskym veľvyslancom na Slovensku potvrdil pozvanie šéfa čínskeho parlamentu na Slovensko. Cieľom návštevy má byť jasná deklarácia dobrých vzťahov Čínskej ľudovej republiky a Slovenska. Konať sa má podľa Dankových slov na najvyššej protokolárnej úrovni.