Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Čaputová v EP vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová (vpravo) víta predsedníčku SR Zuzanu Čaputovú po príchode do Európskeho parlamentu v Bruseli, v stredu 10. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Prezidentka pripomenula, že pred príchodom do europarlamentu mala stretnutie s predsedom Európskej rady Ch. Michelom a na Zastúpení SR pri EÚ sa stretla so slovenskými zamestnancami euroinštitúcií.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 10. apríla (TASR) - Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Uviedla to v stredu v Bruseli prezidentka SR Zuzana Čaputová po prijatí u predsedníčky EP Roberty Metsolovej a po stretnutí s viacerými slovenskými europoslancami, informuje spravodajca TASR.

Prezidentka pripomenula, že pred príchodom do europarlamentu mala stretnutie s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a na Zastúpení SR pri EÚ sa stretla so slovenskými zamestnancami euroinštitúcií.

Upozornila, že jej rozlúčková akcia v Bruseli je zároveň aj príležitosťou pripomenúť si 20. výročie vstupu Slovenska do EÚ.

Podľa jej slov je členstvo v EÚ veľmi významné pre krajiny ako Slovensko. Veľmi výrazne sa to ukázalo v posledných rokoch počas viacerých kríz, od covidu až po vojnu na Ukrajine a ekonomické krízy. Preskúšali Úniu a ukázali, že je zmysluplná, užitočná a vďaka tomu sa tie krízy podarilo zvládnuť lepšie, dodala.

"Často počúvame doma o diktáte z Bruselu, ale aj z tohto miesta chcem zdôrazniť, že Brusel sme my. Máme možnosť tak ako nikdy predtým, keď sme členmi neboli, podieľať sa na formovaní spoločnej vízie tohto spoločenstva," opísala situáciu.

Upozornila, že mnohí EÚ spájajú len s finančnými výhodami, ale je to aj spoločenstvo hodnôt, "ktoré nás chránia a ktoré poskytuje konkrétne benefity našim občanom".



Na pôde EP preto vyzvala občanov Slovenska, aby 8. júna využili možnosť hlasovať v eurovoľbách.

"Chcem aj toutu cestou pozvať občanov Slovenska, aby týmto voľbám venovali veľkú pozornosť, aby si vybrali kandidátov, ktorým dôverujú. Práve prostredníctvom svojich poslancov sa môžu podieľať na tvorbe rozhodnutí EÚ," vysvetlila.

Ako posledné mala prezidentka v Bruseli naplánované stretnutie so šéfkou exekutívy EÚ Ursulou von der Leyenovou. Čaputová uviedla, že ona nebude otvárať otázku možného zmrazenia eurofondov Slovensku kvôli obavám z porušovania právneho štátu, čo eurokomisia už viackrát naznačila a čo má byť aj predmetom listu, ktorý poslala do Bratislavy.

"Je to téma, ktorá sa rieši medzi slovenskou vládou a Európskou komisiou. Viem, že sú v intenzívnom kontakte a verím, že celá tá komunikácia bude spieť k tomu, aby to nebolo na úkor našich občanov," odkázala prezidentka. V závere zdôraznila, že za absurdné považuje slová premiéra Roberta Fica, že Slovensko môže prísť o eurofondy kvôli tomu, že Ivan Korčok prehral prezidentské voľby.




(spravodajca TASR Jaromír Novak)