Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Čaputová v Prešove navštívila evanjelické gymnázium i Múzeum Solivar

Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024. Hlava štátu počas úradovania z východného Slovenska okrem Košíc navštívila aj Prešov, Starú Ľubovňu a obec Zborov. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Program v Prešove zavŕšila návštevou Múzea Solivar, kde si pozrela historické priestory budovy Gápľa, zásobníka soľanky - Četerne a expozície Soľnobanskej čipky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Prešov 25. apríla (TASR) - Vždy som nadšená z východu, sú tu skvelí životaschopní šikovní ľudia a veľmi rada sa sem vraciam. Počas štvrtkovej návštevy Prešova to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Dodala, že už nestihne prísť ako prezidentka, ale veľmi sa teší na najbližšiu návštevu východu ako občianka. Tento týždeň úraduje z Košíc v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

"Hovorili sme s pánom primátorom o tom, že mestu sa darí. Hoci situácia objektívne nie je jednoduchá pre všetky samosprávy, ale mesto naozaj napreduje a to je veľmi dôležité. Napreduje aj kvôli tomu, že má skvelých ľudí. O tom som sa mohla presvedčiť aj na ďalších bodoch, kde som bola," uviedla Čaputová.

Navštívila tiež rusínske Divadlo Alexandra Duchnoviča, kde sa stretla s celým súborom. "Dostala som doživotnú vstupenku do tohto divadla. Už sa veľmi teším, pretože viem, že je to nielen špecifický, ale aj veľmi úspešný súbor," povedala prezidentka.

Zavítala tiež do Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove, kde si pozrela výstavu "Prázdna stolička" za účasti študentov a pedagógov. "Je to jedno z najlepších gymnázií na Slovensku. Zároveň má výnimočný projekt, ktorý vyvrcholil výstavou. Študenti vďaka dobrému pedagogickému vedeniu skúmali históriu detí, ktorým bolo počas druhej svetovej vojny kvôli židovskému pôvodu zakázané navštevovať túto školu a pátrali po ich osudoch. Navyše neskúmali iba históriu, ale to poučenie z histórie posunuli aj k veľmi aktuálnym témam. Akákoľvek diskriminácia na základe akejkoľvek odlišnosti je neprípustná, takže tá prezentácia a celá expozícia je absolútne unikátna," priblížila prezidentka.

Následne jej kroky smerovali do intervenčného centra MyMamy, ktoré slúži ženám a deťom, obetiam domáceho násilia. "Je to téma, ktorej sa dlhodobo venujem a keď som spomenula intervenčné centrá, je to jedna z vecí, ktorá sa za päť rokov podarila. Pretože sme iniciovali a v spolupráci s ďalšími orgánmi verejnej moci, mimovládnymi organizáciami a políciou sa podarilo na Slovensku vytvoriť v každom krajskom meste intervenčné centrá, ktoré poskytujú bezplatnú pomoc obetiam domáceho násilia," vysvetlila Čaputová.

Zároveň počas návštevy Prešova absolvovala prehliadku nastúpených jednotiek 65. prieskumného práporu Pozemných síl OS SR a tiež si pozrela statické a dynamické ukážky výzbroje a materiálu práporu.



Program v Prešove zavŕšila návštevou Múzea Solivar, kde si pozrela historické priestory budovy Gápľa, zásobníka soľanky - Četerne a expozície Soľnobanskej čipky.

"Prešov je tak nádherný, že nebudem hodnotiť iné mestá, ale podľa mňa si vybrala najlepšie ako mohla. Má tú veľmi silnú podporu či už medzi ľuďmi, ale v podstate aj vo vedení mesta. Za posledný rok jej druhá návšteva. Východ má pani prezidentka rada, aj keď nie je z východu, ale vždy sa zaujímala o ľudí. Zaujímala ju každá drobnosť, aké projekty pripravujeme, ako sa mesto bude rozvíjať," dodal primátor Prešova František Oľha.