Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová: Ovplyvňovať orgány činné v trestnom konaní je neprípustné

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a minister spravodlivosti SR Gábor Gál počas prijatia v Bratislave 14. augusta 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentka komentovala aj medializovanú komunikáciu Mariana K. a Aleny Zs. o vražde, z ktorej sú obvinení.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Je neprípustné a nebezpečné, ak orgány činné v trestnom konaní ovplyvňovali ľudia v pozadí, ktorí sú podozriví zo spáchania trestných činov. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla po stredajšom stretnutí s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd) v reakcii na medializované informácie.

"Pre mňa je dozvedať sa informácie z pozadia komunikácie Mariana K. s vysokými predstaviteľmi rôznych justičných orgánov dosť tragické....Je to absolútne neprípustné, nebezpečné a je to výsmech spravodlivosti. Tieto spôsoby musia definitívne odísť do minulosti a spravodlivosť nikdy nesmie byť predmetom obchodu," myslí si Čaputová.

Rovnakí ľudia podľa prezidentkiných slov zrejme pripravovali odstránenie tých, "ktorí si svoju prácu robili dobre". Reagovala tak na obvinenie Aleny Zs. a spol. z objednávky a prípravy vraždy prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica. "Fungovanie justičných orgánov na Slovensku teda má evidentne trhliny," dodala Čaputová. Ocenila však prácu čestných ľudí v tejto oblasti, ktorých je podľa nej väčšina.

Prezidentka komentovala aj medializovanú komunikáciu Mariana K. a Aleny Zs. o vražde, z ktorej sú obvinení. "K tomu sa asi ťažko vyjadriť. Prvé, čo mi napadlo - aké boli asi pocity rodičov zosnulých, keď si to čítali? V tomto kontexte bolo čítať tie informácie ešte mrazivejšie," povedala.

Gál komunikáciu označil za hyenizmus. "Božie mlyny melú pomaly, ale isto. Vždy sa nájdu osoby, ktoré si myslia, že sú nad zákonom. Dôležité je, aby toto ich presvedčenie bolo len ich presvedčením," uviedol.

Prezidentka a minister na stretnutí hovorili aj o prieskume dôveryhodnosti justičných orgánov, ktorý v stredu zverejnil Najvyšší súd SR. "Tie čísla sú trošku lepšie ako v minulosti, ale stále kriticky nízke. Je to z viacerých dôvodov - prieťahy v konaní, rôzne kauzy, nevyvodená zodpovednosť, neskoro poskytovaná spravodlivosť," konštatovala Čaputová. Gála čísla netešia, dobrou správou však podľa neho je, že kompetentní už o problémoch vedia a môžu ich riešiť.