Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Čaputovej ide podaním na ÚS o riešenie sporných ústavnoprávnych otázok

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v rámci svojho pondelkového vyhlásenia pre médiá označil minulotýždňové podanie prezidentky na Ústavný súd SR za účelové.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Prezidentke SR Zuzane Čaputovej ide podaním na Ústavný súd SR o vyriešenie sporných ústavnoprávnych otázok bez ohľadu na osobu generálneho prokurátora. TASR to uviedol v reakcii na pondelkové vyhlásenie šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR Maroša Žilinku prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Za krokmi prezidentky smerom k Ústavnému súdu je presne opačný úmysel, než prezentuje generálny prokurátor - prezidentke ide o vyriešenie sporných ústavnoprávnych otázok bez ohľadu na osobu generálneho prokurátora alebo osobu prezidentky, a teda o výklad ústavy, ktorý bude platný voči všetkým," zdôraznil hovorca.

Priblížil, že tento postup môže byť nápomocný aj pre samotnú činnosť generálneho prokurátora, a preto slová Maroša Žilinku o dlhodobom zneisťovaní verejnosti o zákonnosti jeho postupu zo strany prezidentky nemajú podľa nej s realitou nič spoločné.

Strižinec zdôraznil, že v prípade aktuálneho podania na Ústavný súd ide predovšetkým o vyriešenie spornej ústavnoprávnej otázky, či môže generálny prokurátor odmietnuť prezidentke poskytnúť svoje rozhodnutia pre výkon jej právomocí. "Napriek zjavne osobnej rovine zo strany generálneho prokurátora sa prezidentka k mnohým výzvam na podanie disciplinárneho návrhu stavia vecne a bez argumentov tomuto tlaku nepodľahla. Akýkoľvek záujem o živé kauzy prezidentka dôrazne odmieta," zdôraznil. Prezidentka sa podľa hovorcu stavia vecne a odborne aj k téme využívania paragrafu 363 Trestného poriadku.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v rámci svojho pondelkového vyhlásenia pre médiá označil minulotýždňové podanie prezidentky na Ústavný súd SR za účelové. Ide podľa neho o pokračovanie dlhodobého tlaku, spochybňovania a diskreditovania jeho osoby.