Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

J.Čarnogurský: Je dobré pripamätúvať si naše národné tradície

Na archívnej snímke zo 7. januára 2014 v Bratislave kandidát na prezidenta SR Ján Čarnogurský. Foto: TASR/Michal Svítok

Neformálne podujatie výstup na Matru súvisí s uctievaním kultúrnych tradícií, ku ktorým patrí aj trojvršie v štátnom znaku - Tatra-Fatra-Matra.

Bratislava 11. júla (TASR) - Piatykrát vystúpi skupina obyvateľov Slovenska v sobotu 12. júla na najvyšší vrch pohoria Matra na Modravú horu (Kékestetö). Ako pre TASR povedal jeden z organizátorov podujatia, bývalý politik a v súčasnosti advokát Ján Čarnogurský, Modravá hora, najvyšší vrch pohoria Matra aj Maďarska, "je akoby jedným z vrcholov nášho trojvršia v štátnom znaku - Tatra-Fatra-Matra".

"Je dobré sa hlásiť a pripamätúvať si naše národné tradície, ku ktorým patrí aj Matra, a preto usporadúvame už piatykrát výstup na najvyšší vrch Matry, teda na Modravú horu. Doteraz sa tam zišlo tak do stovky ľudí," dodal Ján Čarnogurský.

Ide o úplne neformálne podujatie, niekoľkí priatelia sme si pred piatimi rokmi povedali, že by bolo dobré organizovať taký výlet. Vtedy sme o tom informovali médiá, cez internet informáciu posunuli ďalším priateľom, tí o nej povedali známym a "prišlo tam dosť ľudí", zaspomínal si.

"Naozaj sa plní zámer, ktorý sme mali na začiatku, a síce pripomínať si tento jeden zo symbolov našej národnej minulosti. Pretože Tatru a Fatru poznáme, keďže je na našom území, ale Matru menej, keďže ja na maďarskom území," skonštatoval. "Chcem zdôrazniť, že výstup na najvyššiu horu Matry vôbec nie je útočný alebo kontroverzný a nemá politické pozadie," podčiarkol.

Doteraz tam vždy prišiel súbor Matičiarka z Košíc, minulý rok aj Kysačanka z Kysaku, ktoré zaspievali slovenské hymnické, ale aj klasické piesne a vytvorila sa tam dôstojná atmosféra, podujatie si so záujmom pozreli aj maďarskí návštevníci hory.

Kultúrne tradície

"Potom si obyčajne sadneme v bufetoch, ktoré sú tam okolo vrcholu rozložené, dáme si pivo, alebo kávu, alebo víno, speváčky sa zase rozospievajú a keďže viaceré piesne, ktoré vznikli v 19. storočí, alebo aj skôr, majú jednu melódiu, ale slová maďarské aj slovenské, a naše speváčky síce začnú spievať po slovensky, ale niektorí Maďari, ktorí tam sedia a poznajú piesne, sa pripoja a spievajú na tú istú melódiu, ale po maďarsky. A z toho sa vytvorí veľmi priateľská atmosféra," vysvetlil Ján Čarnogurský. Vlani tam recitovali aj básne slovenských autorov. Umelecký program na vrchole býva veľmi spontánny, jednoducho, kto má čo predniesť, tak to prednesie, dodal. "Je priateľský, vonkoncom nie nacionalistický," upozornil bývalý politik na okraj programu. "Nenosíme tam so sebou ani slovenské vlajky. My tam chodíme v rámci oživenia kultúrnej tradície, a nie podnecovať nenávisť voči Maďarom," prízvukoval.

Termín konania výstupu na vrchol Matry súvisí so Sviatkom sv. Cyrila a sv. Metoda (pripadá na 5. júla) a upravuje sa tak, aby na podujatie mohli prísť ľudia z celého Slovenska. Zohľadňuje sa pritom skutočnosť, že najmä účastníci z východného Slovenska začiatkom júla chodievajú na cirkevné púte (Levoča, Gaboltov), teda organizátori sa usilujú nájsť termín čo najbližšie k Sviatku sv.Cyrila a sv.Metoda tak, aby nekolidoval s mariánskymi púťami. Preto v tom roku je podujatie stanovené na sobotu 12. júla, vysvetlil Ján Čarnogurský.

Bližšie organizačné pokyny sú uvedené napríklad aj na webovej stránke Slovensko-ruskej spoločnosti.